Börje Blomster och hans partner Jan-Fredrik Schöldström ingick partnerskap 1995, kort efter att det blev tillåtet. Foto: Magnus Jönsson
Börje Blomster och hans partner Jan-Fredrik Schöldström ingick partnerskap 1995, kort efter att det blev tillåtet.  Foto: Magnus Jönsson

Ja till kyrkobröllop för homosexuella

Publicerad
Uppdaterad
Kyrkomötet kommer att rösta ja till samkönade vigslar.
Det visar en rundringning som SvD har gjort bland ledamöterna.
- Äntligen, jag har väntat på det här, säger Börje Blomster som planerar att gifta sig med sin partner.
Den 1 maj i år fick homosexuella par rätt att ingå äktenskap. Nu på torsdag ska Svenska kyrkan besluta om man ska behålla vigselrätten. Om kyrkomötet säger ja innebär det per automatik att man tillåter samkönade vigslar – men enskilda präster har fortfarande rätt att vägra viga samkönade par.
En rundringning som SvD har gjort visar att en majoritet av ledamöterna kommer att rösta ja till förslaget. Det största motståndet finns bland Kristdemokraterna i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Frimodig kyrka.

"Äntligen"

Börje Blomster i Kållered, Göteborg, är medlem i ECHO – en eukumenisk organisation för kristna homosexuella – som verkar för hbt-personers lika rättigheter i kyrkan och i församlingarna. Han tycker att resultatet av undersökningen är lovande.
– Äntligen, jag har väntat på att det skulle bli en likvärdig vigsellagstiftning som för heterosexuella ända sedan partnerskap blev tillåtet. Partnerskapet var en bit på vägen, men jag vill gärna ha en vigsel i kyrkan, säger han.

Ingick partnerskap

Börje Blomster och hans partner Jan-Fredrik Schöldström ingick partnerskap 1995, kort efter att det blev tillåtet. Nu planerar de att gifta sig i kyrkan – om kyrkomötet säger ja till att behålla vigselrätten. Men helst vill han gifta sig i Missionskyrkan som han tillhör.
– Innan vi fattar några beslut vill jag veta hur Missionskyrkan ställer sig till vigselrätten. Frikyrkorna får själv ta ställning till om de vill behålla den, och om det går vill jag gifta mig där.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag