Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iwo, 59, vittnar om våldet på elitskolan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Iwo Dölling arbetade som husfar på Lundsberg i 13 år innan han slutade i protest 2001.
Foto: SVT

Den anställda som slog larm om kränkningarna och våldet på Lundsberg fick lämna skolan.  

Iwo Dölling, 59, jobbade länge som husfar på skolan - och han är inte förvånad. 

- Jag påtalade de här problemen flera gånger, men ledningen ville inte lyssna, säger han till Expressen.se. 

Internatskolan Lundsberg i Värmland, där bland andra prins Carl Philip studerade, har polisanmälts av skolinspektionen efter rapporter om upprepade kränkningar och hot mot yngre elever. 

 En före detta elev beskriver också hur han misshandlats grovt av äldre elever.

 I en anmälan till skolinspektionen beskrivs situationen som att treorna styr elevhemmen och bestämmer över de yngre eleverna med hot om våld. 

Eleverna upprörda

 När en anställd försöker komma till rätta med problemen på sitt elevhem, bland annat genom att låta även de yngre eleverna använda spisen om de blev hungriga på kvällen, så blir treorna upprörda. 

 Enligt anmälan pratade flera om att "skolan sjunker ner i den kommunala dyn" och många elever ringde sina föräldrar för att klaga. 

 Då kallades den anställda upp till rektorn och tvingades lämna sitt jobb. Enligt anmälan gav rektorn då skälet att föräldrarna blev oroliga av nyordningen. 

 Den anställda anmälde då skolan till skolinspektionen. 

"Får inget stöd"

 Iwo Dölling arbetade som husfar på Lundsberg i 13 år innan han slutade i protest 2001. Han säger att han känner igen behandlingen från skolledningen. 

 - Man får inget stöd från rektorn eller styrelsen, säger han.  

 Han beskriver systemet med kamratuppfostran som en väldig risk som kan gå riktigt illa om elaka elever får inflytande. Han säger också att det inte går att låta ungdomar styra skolan - utan den måste skötas av vuxna. 

 - Det går inte att låta eleverna bestämma över varandra. Jag vet inte hur många gånger jag försökte påtala problemen både för styrelsen och för rektorn. Framförallt styrelsen, där de sitter många gamla elever, vill inte ha en förändring, säger han. 

 - Till slut tröttnade jag och lämnade stället.

Flera elever positiva

 Han säger också att han är förvånad att problemen på skolan inte har belysts tidigare.

 - Det finns otaliga historier som har sopats under mattan. 

 Efter att Expressen.se skrivit om anmälningarna mot Lundsberg har flera elever hört av sig för berömma skolan och säga att de aldrig upplevt något våld eller några kränkningar. 

 Iwo Dölling säger att han tror att det är många som bara vill minnas de goda tiderna och inte har upplevt det som negativt.

 - De vill inte se det här. De som blev utsatta för pennalismen på skolan återvänder aldrig, de sätter inte sin fot där igen. 

Fler internat granskas

 Efter att det kom fram att Lundsberg polisanmälts har anmälningar kommit in även mot en annan av Sveriges internatskolor - och alla riksinternaten ska granskas.   

 - Det har gjorts anmälningar mot både Grennaskolan och Lundsberg. Men vi väljer att även granska Sigtuna. Det är mest på grund av praktiska skäl. Inga elevkränkningar får någonsin äga rum. Vi har en nolltolerans mot kränkningar, säger Carina Abréu på skolinspektionen. 

 Värmlandspolisen har hållit på med utredningen om misshandel, olaga hot och olaga tvång mot minderårig under några veckor. Hittills har de inte besökt skolan och det finns inga misstänkta i nuläget.

 - Det kommer att hållas förhör, säger förundersökningsledaren Håkan Persson på Värmlandspolisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.