Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ivo:s kraftiga kritik i fallet om ”Lilla hjärtat”

Treåringen hittades död – mamman dömdes till fängelse: ”Ett kapitalt misslyckande från samhällets sida”.
Foto: PRIVAT
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norrköpings kommun har gjort flera allvarliga fel i fallet med ”Lilla hjärtat”.

Det visar en granskning gjord av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Ett kapitalt misslyckande från samhällets sida, säger IVO:s generaldirektör Sofia Wallström vid en presskonferens.

Kommunen åläggs nu att betala ett vite på en miljon kronor.

I januari hittades den treåriga flickan ”Lilla hjärtat” död i sitt hem.

Fallet med flickan har fått mycket uppmärksamhet, då hon flyttades från sitt fosterhem tillbaka till sina biologiska föräldrar – trots deras missbruksproblem.

Norrköpings kommun har inte hittat nåra brister i sin egen granskning. Men trots detta har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjort en utredning och hittat flera allvarliga brister.

Bland annat ska kommunen inte ha tagit sitt ansvar för barnets situation och de ska även ha gjort fel i hanteringen av orosanmälningar, enligt IVO.

– Barnets bästa har hamnat i skymundan. Barnets rättigheter gavs inte tillräckligt stor vikt. IVO riktar kraftig kritik mot kommunen som vi menar inte tagit sitt yttersta ansvar, säger Sofia Wallström.

När kommunen startade sin egen utredning hade socialtjänsten inte haft kontakt med flickan på nio månader, enligt IVO.

”Vi tar till oss”

Enligt Norrköping kommuns socialdirektör Yvonne Thilander ska kommunen vidta åtgärder för att förhindra att felen återupprepas.

– Vi tar till oss den allvarliga kritik som framförts från Inspektionen för vård och omsorg gällande vår dokumentation och vi kommer nu att vidta de åtgärder som krävs för att efterfölja IVO:s föreläggande, säger hon i ett pressmeddelande.

Socialminister Lena Hallengren (S) ser mycket allvarligt på det som framkommit.

– Vet inte om jag hört så allvarlig kritik riktad mot en kommun i ett liknande ärende förut, säger hon till TV4 Nyheterna.

Tvångsvård upphörde

Socialtjänsten omhändertog ”Lilla hjärtat” våren 2016 – bara dagar efter att hon fötts. Kort därefter beslutade förvaltningsrätten flickan skulle tvångsvårdas och hon placerades i familjehem.

Månader innan flickans tvåårsdag 2018 begärde de biologiska föräldrarna att tvångsvården skulle upphöra och att flickan skulle återföras till dem. Socialnämnden avrådde dock till detta och förvaltningsrätten sa nej till föräldrarnas krav.

Föräldrarna överklagade beslutet och våren 2019 beslutade kammarrätten i Jönköping att tvångsvården skulle upphöra – tio månader senare hittades flickan död. 

– Föräldrarna har fått sätta ramarna och barnets bästa har hamnat i skymundan, säger Sofia Wallström under tisdagens presskonferens.

Enligt Sofia Wallström riktas kritiken mot hela Norrköpings kommun på ledningsnivå.

– Vår bedömning är att det här är ett problem på systemnivå, säger hon.

”Ytterligare ett svek mot henne”

I augusti dömdes flickans biologiska mamma till fängelse i 21 månader för vållande till annans död och narkotikabrott.

”Lilla hjärtats” fostermamma Melinda Jacobs hoppas att domen kommer överklagas.

”Jag tycker att det är ytterligare ett svek mot henne”, skriver fostermamman Melinda Jacobs i ett sms till Expressen efter att domen fallit.

”Jag hade hoppats att tingsrätten skulle gå på åklagarens linje och dömt henne för mord. Nu hoppas jag så klart att domen överklagas till hovrätten”.

Melinda Jacobs var familjehemsmamma åt treåriga ”Lilla hjärtat”.
Mamman dömd till 21 månaders fängelse – Anton Gymark rapporterade från rätten.
Kommunen har begått flera allvarliga fel i hanteringen, enligt IVO:s granskning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.