Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ivo inleder tillsyn efter avslöjandet om släktgården

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sju små barn från samma släkt har hållits avskärmade från samhället på en gård i Halland..
Foto: Linus Kamstedt Lindholm
Ivo inleder tillsyn av socialtjänsten i kommunen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ivo ska se över socialtjänsten i den halländska kommun där en pappa levt isolerat med familj och sju barn på en gård. 

Bland dem en 2-årig flicka som inte finns i någon myndighets register.

Sju barn från en och samma släkt har hållits isolerade från samhället på en gård i Halland, avslöjade Dagens Nyheter under onsdagen. Detta efter att kommunen fått in larm från privatperson, skola och Skatteverket.

Nu inleder Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ett tillsynsärende av socialtjänsten för att granska hur socialnämnden hanterat anmälningarna.

– Tillsynen kommer initialt ta sin utgångspunkt i vad nämnden gjort för bedömningar efter inkomna orosanmälningar och om nämnden säkerställt och vidtagit åtgärder för att försäkra sig om att barnen får det skydd de behöver, säger Lars Ericsson, enhetschef på Ivo till DN.

Barnen på gården har varit utan kontakt med skola, BVC eller sjukvård, visar DN:s granskning. 

De skolpliktiga barnen har enligt familjen blivit hemskolade, enligt familjen. Den yngsta flickan på två år föddes på gården, men finns inte i några register.

Vid minst fem tillfällen ska kommunens socialtjänst larmats om misstänka omsorgsbrister på gården. Först hösten 2021 inledde man en omfattande utredning i ärendet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.