Ett par månader in i coronapandemin stod det klart för personal som arbetade med covidpatienter att många fick långvariga symptom.
I maj 2020 startade personal på Karolinska universitetssjukhuset i Solna landets första mottagning för patienter med långtidscovid, så kallat post-akut covid-19-syndrom.
På mottagningen arbetade läkare med olika medicinska specialiteter men också andra yrkesgrupper som fysioterapeuter, psykologer och arbetsterapeuter. Mottagningen har kommit att bli ett kunskapscentrum för hela landet.
I början tog man emot svårt sjuka patienter som varit inlagda för covid-19. Efter hand tog man också in patienter som inte hade varit inlagda men som led av långvariga symtom.
Men i mars kom beskedet att inga patienter patienter från primärvården ska remitteras till Karolinska i Solna. I stället skulle en helt ny mottagning byggas upp på Karolinska i Huddinge.
Motiveringen från hälso- och sjukvårdsförvaltningen var att Huddinge har det breda uppdraget för vård av infektionssjukdomar.
”Inte patientsäkert”
Beskedet möttes av förvåning och kritik från personalen på mottagningen i Solna.
– Vi trodde inte det var sant. Jag var extremt besviken, framför allt för patienternas skull. Det är inte patientsäkert att göra det här nu, mitt under tredje vågen av pandemin. Allt finns ju på plats här redan, sade Michael Runold till SVT Nyheter i april.
Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslutat att inleda en granskning av flytten enligt patientsäkerhetslagen.
Ivo har begärt att Karolinska universitetssjukhuset ska svara på om man har identifierat några risker för patientsäkerheten i samband med omorganisationen. Om sådana risker finns vill myndigheten ha svar på vad Karolinska har gjort för att förhindra eller minimera riskerna.
Ivo vill ha svar senast den 10 juni.