Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ivanka vän med spionen som skrev om Trumps ”urinvideo”

Riksrättsprocessen mot Donald Trump har gått ett steg längre i justitieutskottet.
Ivanka har avslöjats som den medlem i familjen Trump som under flera år haft kontakt med ex-spionen Christopher Steele.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt Christopher Steeles rapport betalade Donald Trump två prostituerade kvinnor för att de skulle kissa i en säng där Barack och Michelle Obama sovit.Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Ivanka Trump är vän med den brittiske före detta spionen som skrev den världskända rapporten om hennes far där han anklagades för att ha frotterat sig mer prostituerade i Ryssland.

Enligt rapporten, som läckte 2017, betalade Donald Trump två prostituerade kvinnor för att de skulle kissa i en hotellsäng där Barack och Michelle Obama sovit.

Nu har det framkommit att rapportens författare, Christopher Steele, har haft kontakt med Ivanka Trump i över tio års tid, enligt ABC News.

Christopher Steele var under lång tid chef för Rysslandsdesken på brittiska MI5, men lämnade drottningens säkerhetstjänst år 2010.

Sex år senare, när Trump valts till USA:s president, skrev han en lång rapport om Donald Trumps kopplingar till Ryssland – och anklagades för att ha en anti-Trump agenda.

Det mest kända påståendet i rapporten är baserat på andrahandsinformation, där källor berättat för Steele om Donald Trumps besök i Moskva år 2013.

Vän med Ivanka Trump i flera år

Steele försvarade sig mot anklagelserna om att han ska vara ”anti-Trump”, bland annat genom att säga att han ”varit vänskaplig med en Trump-familjemedlem under flera år” och skickat personliga presenter till personen, enligt ABC News.

”Om något så var han 'välvilligt inställd' till familjen Trump innan han påbörjade sin research”, skriver ABC News och citerar en officiell rapport från USA:s justitiedepartement.

Det har nu framkommit att familjemedlemmen i fråga är Ivanka Trump, presidentens dotter.

Ivanka Trump och Steele träffades på en middag redan 2007, och har enligt ABC News hållit mejlkontakt och även träffats under åren som följde.

När Steele lämnade MI5 och startade egen firma, Orbis Business Intelligence, år 2010 ska han och Ivanka Trump ha diskuterat potentiella konsultjobb för The Trump Organization som då var i färd med att expandera utomlands.

Påstående om ryska prostituerade

Enligt Steeles rapport ska Donald Trump år 2013 ha besökt presidentsviten på hotellet Ritz-Carlton, där Barack och Michelle Obama tidigare hade övernattat.

Där ska Trump ha betalat för att få titta på när två prostituerade ryska kvinnor urinerade på varandra, i sängen – något som också ska finnas på film, då ryska underrättelsetjänsten uppges ha buggat rummet.

Efter att rapporten publicerats av Buzzfeed, bara tio dagar innan Donald Trump svors in som president, gick Trump ut på Twitter och kallade Steele en "misslyckad spion" som hade förlitat sig på "påhittade fakta från vidriga politiker".

Han förklarade att han omöjligt hade kunnat vara med om det som Steele påstår då han för det första har bakteriefobi. För det andra säger han sig aldrig ha övernattat i sviten i fråga.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.