Ivanka Trump har fått kultstatus i Kina. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅNIvanka Trump har fått kultstatus i Kina. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
Ivanka Trump har fått kultstatus i Kina. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping besökte Donald Trump på hans privatklubb Mar-A-Lago i Florida. Foto: Lan Hongguang / XINHUA / POLARIS/IBL POLARISKinas president Xi Jinping besökte Donald Trump på hans privatklubb Mar-A-Lago i Florida. Foto: Lan Hongguang / XINHUA / POLARIS/IBL POLARIS
Kinas president Xi Jinping besökte Donald Trump på hans privatklubb Mar-A-Lago i Florida. Foto: Lan Hongguang / XINHUA / POLARIS/IBL POLARIS

Ivanka Trump har kultstatus i Kina

Publicerad

NEW YORK. Donald Trump är inget stort fan av Kina.

Men Kina fullkomligt älskar hans dotter.

Där har Ivanka Trump blivit en kultfigur och kallas nu ”Goddess Ivanka”.

I USA har flera stora varuhus tagit bort Ivanka Trumps kläder ur sortimentet efter att Donald Trump blev president och kunderna hotade med bojkott om varuhusen inte tog avstånd.

Men på andra sidan jorden är stödet desto starkare.

Som Expressen tidigare berättat står företagen i kö för att sälja allt från massagemaskiner och kläder till bantningspiller och öl – i presidentdotterns namn.

Hennes popularitet är nu så stor att NBC News beskriver henne som en kultfigur med egen fanklubb och tusentals följare. På Kinas största sociala medier-plattform Sina Weibo finns flera fansgrupper. "Goddess Ivanka" har 13 000 registrerade följare. Andra med namn som "Ivanka Trump Fan Page" och "Ivanka Trump China" har också flera tusen registrerade fans.

Arabella Trump – kinesernas nya älskling online

Också officiellt stöttas Ivanka Trump. Både Kinas officiella nyhetsbyrå Xinhua och kommunistpartiets tidning The People's Daily har enligt nyhetskanalen beskrivit henne som "skicklig och elegant”.

Samtidigt har advokater kopplats in för att registrera alla tänkbara varumärken som anspelar på Ivanka Trumps namn för att stoppa kinesiska tillverkare från att tjäna pengar i hennes namn.

Ivanka Trump har länge varit populär i Kina men efter att Kinas president Xi Jinping besökte Donald Trump på hans privatklubb Mar-A-Lago i Florida och Ivanka Trumps dotter Arabella sjöng en traditionell kinesisk sång för honom och hans fru fullständigt exploderade intresset för hennes familj.

Klippet har redan sett av miljontals kineser.

 

 

– De flesta i Kina älskar Ivanka på grund av hennes vänliga gest till det kinesiska folket, säger Hu Xingdou, ekonomiprofessor vid Beijing Institute of Technology.

Ivanka Trump besökte också Kinas ambassadör i Washington under det kinesiska nyåret och har berättat hur hon vill att barnen lär sig kinesiska och kinesisk kultur.

Ivanka Trumps produkter tillverkas i Kina

För kineserna har det betytt otroligt mycket – och haft en lugnande effekt på oron efter att hennes pappa valdes till president. Donald Trump ägnade många av sina tal under presidentkampanjen åt att anklaga Kina för att ha förstört USA:s ekonomi. Han har hotat med handelskrig, anklagat landet för att manipulera sin valuta och lovat att göra vad han kan för att amerikanska företag ska tillverka och anställa amerikanskt igen. Detta trots att en stor del av Ivanka Trumps produkter faktiskt tillverkas i Kina. Sedan hon började jobba som assistent åt presidenten styr hon inte längre sitt företag men är fortfarande ägare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag