Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ivan, 75, blev av med elen

Ivan Trygg, blev strömlös i sin Amazon i går. Men det går ingen nöd på honom påstår han. Det är inte så märkvärdigt, man har ju kroppsvärmen.
HERTSÅNGER. Ivan Trygg, 75, har bott i sin Amazon mitt i skogen i tio år.
I går bröts strömmen till kupévärmaren när snöovädret drog fram i Västerbotten.
- Så länge det inte blir kallare klarar jag mig, säger Ivan.
Mellan granarna vid byvägen står en Volvo Amazon täckt av snö. Det är mörkt och knäpptyst. Hallå, ropar vi, men inte ett livstecken från bilen. Men efter några minuter går bildörren upp - och ut kommer Ivan Trygg. 249 hushåll i Ånäset och Hertsånger, åtta mil norr om Umeå, blev strömlösa i går eftermiddag. Men Ivan Trygg räknas förmodligen inte till dem - han bor sedan tio år i sin bil och får el från sågverket intill. - Kupévärmaren blev tyst. Men det är inte så märkvärdigt, så länge det inte är 20-30 minusgrader klarar jag mig. Lyssnade på vädret Ivan Trygg skräms inte av elstoppet. Tidigare på dagen var han i Umeå och när han kom tillbaka med färdtjänsten lagade han ris på sitt trangiakök. Han satt och lyssnade på vädret när elen dog. - Man har ju kroppsvärmen. Är det inte ensamt att sitta här? - Nej, jag klarar mig. Jag tippar på V75 och har min cykel, mycket mer hinner man inte med, säger han och drar igen bildörren.

Drabbades av elstoppet

Någon kilometer bort bor Ingalill och Glenn Nordström med sonen Johannes. De drabbades också av strömavbrottet vid fyratiden - men har det gemytligare i sitt hus med tända ljus och öppen spis. - Så länge det bara är en kväll kan det vara mysigt, men man märker hur sårbar man är. Vi får inte i gång i vattnet och jag vet inte hur vi skulle värmen i längden. Det känns i alla fall tryggt att telefonen fungerar. Kraftiga snöfall och starka vindar rev ner elledningar och gjorde 3 200 hushåll strömlösa i Västerbotten i går. Skellefteå Kraft kunde inte garantera att elen skulle komma tillbaka under natten. - De har nog fullt upp, säger Glenn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.