Italienska städer stänger ner – efter två corona-dödsfall

Professorns larm om coronaviruset: ”Sverige inte tillräckligt förberedd”
Staden Codogno i norra Italien har stängts ner efter att ha drabbats av coronaviruset.
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Flygplatsen i Turin på lördagen.
Foto: Läsarbild

Ett dussin städer i Norra Italien har stängts helt efter två dödsfall av coronaviruset.

Italien har nu 79 bekräftade fall av det nya viruset, rapporterar AP.

Coronaviruset har slagit till mot norra Italien och antalet smittade ökar rapporterar, nyhetsbyrån AP.

Vid 22.45 på fredagskvällen rapporterades det att landet hade fått sitt första dödsoffer till följd av viruset, en 77-årig man från Monselice, rapporterar Corriere della sera

På lördagsförmiddagen kom rapporter om ytterligare ett dödsfall. Det andra dödsfallet rör en 77-årig kvinna från Lombardy som testades positivt för viruset efter sin död.  

De två dödsfallen i Italien har ingen koppling virusutbrotten i Kinesiska Hubei-provinsen. Och till följd av detta är nu tolv städer i Norra Italien under lockdown. 

För att försöka bromsa in smittspridningen har landet beslutat att stänga av allmänna platser i tolv städer, rapporterar AP.

54 bekräftade fall 

Samtidigt går WHO ut med en ny varning om att chansen att begränsa viruset minskar, skriver CNN.

– Det finns fortfarande en chans att begränsa det, men möjligheten minskar, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Natten till söndag var 79 fall av coronaviruset bekräftade i Italien. Många av fallen ska röra sig om andrahandssmittade människor som inte rest till Wuhan eller Kina. 

Utbrottet ska vara koncentrerat till småstäder i regionen Lombardiet och myndigheterna har beslutat att stänga ner skolor, restauranger och affärer. 

Borgmästaren i staden Codogno har beordrat utegångsförbud och stadens gator och torg gapar tomma. 

Utbrottet började med att en 38-årig italienare i Codogno insjuknade efter att ha varit i kontakt med en person som återvände till Italien den 21 januari efter en resa till Kina, rapporterar AP

Tre matcher i den italienska högstaligan i fotboll, Serie A, har ställts in under söndagen med anledning av utbrottet. 

Och världens största glasögon-mässa, MIDO, gick under lördagen ut med att de ställer in sitt event i Milan. Mässan skulle ha ägt rum nu i mars.  

96 nya dödsfall

Under lördagens bekräftades också 96 nya dödsfall av det nya coronaviruset i Hubei-provinsen. Totalt har 2 359 personer dött av viruset sedan december förra året. Tolv av dödsfallen har inträffat utanför Kina. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.