Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Italienska piloten: Vi är här tills allt är släckt

Giorgio Zupo, italiensk pilot. Foto: Expressen
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX / Janne Åkesson / SWEPIX

Skogsbränderna rasar i Jämtland, Gävleborg och på flera andra platser i Sverige.

Hoppet sätts nu till de italienska piloterna Giorgio Zupo och Marco Di Lorenzo. 

– Vi hoppas kunna åka hem igen så snart som möjligt, men det innebär att allt ska vara släckt, säger flygkapten Giorgio Zupo.

Sedan lunchtid på onsdagen har det italienska planet bistått i släckningsarbetet i området söder om Sveg i Härjedalen. Gång på gång har piloterna åkt till Orrmosjön vid Lillhärdal och hämtat tonvis med vatten, för att sedan släppa lasten över den brinnande skogen.

– Det är ett intressant jobb, jag har jobbat med det sedan jag var 34, i 17 år. Det är utmanande att flyga sakta på låg höjd med bränder under sig. Det är roligt också, men man måste räkna på allt man gör. Ingenting görs slumpvis, säger kapten Giorgio Zupo.

Giorgio Zupo, italiensk pilot släcker bränderna söder om Sveg i Härjedalen. Foto: Janne Åkesson/SCANPIX

LÄS MER: Stefan Löfven om bränderna: "Allvarligt läge"

 

”Fortfarande en enorm brand”

Han och piloten Marco Di Lorenzo har stannat till vid Svegs flygplats för att tanka flygplanet innan de kan ge sig iväg på nytt.

– Vi började med en genomgång klockan nio imorse där vi fick en genomgång av situationen och väderleken. Vid elva åkte vi hit och till den stora sjön, området som brinner är 2400 hektar, men jag såg ingen mänsklig aktivitet uppifrån. Det är fortfarande en enorm brand, säger Zupo.

Ett italienskt vattenbombarplan hämtar vatten för att släcka bränder i Härjedalen. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Italien har störst flotta

Han menar att Italien har den största flottan med flygplan av den här typen, hela 19 stycken. Två av dessa är särskilt avsatta för att bistå andra EU-länder.

– För oss är det här inget extraordinärt. Det är vanligt att andra länder ringer oss för att de behöver hjälp. Förra gången vi var i Sverige var fyra år sedan, då vi var med franska piloter i Västerås. För en månad kom vi också hit, men då slutade det brinna på grund av regn. Nu är det väldigt torrt, blåsigt och varmt.

– Vi hoppas kunna åka hem igen så snart som möjligt, men det innebär att allt ska vara släckt. Antagligen blir det ytterligare två dagar för att vara på den säkra sidan, säger Giorgio Zupo.

LÄS ALLT OM SKOGSBRÄNDERNA I SVERIGE 2018 HÄR.