Italienska militären kontrollerar skeppet

Mystiken kring det omskrivna fraktfartyget Blue Sky M fortsätter.
Foto: Faksimil

Italienska militärer bordade det mystiska fraktfartyget Blue Sky M och har fört det till en hamn i södra Italien.

Ombord hittade man 970 migranter.

En man har gripits misstänkt för människosmuggling, enligt Repubblica.

Men varken besättning eller de beväpnade män som det larmats om har påträffats.

Däremot kan det finnas döda personer ombord, enligt uppgifter till BBC.

Under tisdagen inkom ett nödanrop från lastfartyget Blue Sky M som befann sig utanför den grekiska ön Korfu i Medelhavet.

– Det som hände var att människor ombord larmade om att man saknade vatten, mat och filtar, ska ett befäl vid den grekiska kustbevakningen ha sagt, skriver flera medier.

Enligt passagerare ska det även ha funnits beväpnade män ombord på det Moldavien-flaggade fraktfartyget som egentligen inte är byggt för passagerare.

"Förhindrat en tragedi"

När den grekiska kustbevakningen skickade helikoptrar och krigsfartyg mot Blue Sky M ska fartyget, som ursprungligen var på väg mot Rijeka i Kroatien, ha ändrat riktning mot Italien.

Under tisdagskvällen nådde fartyget området kring Santa Maria di Leuca i södra Italien. Fartyget möttes upp av italienska helikoptrar och sex soldater ska ha bordat skeppet från luften.

När italienska myndigheter tog kontroll över Blue Sky M fanns besättningen inte längre kvar på fartyget. Någon hade satt på autopiloten och fartyget var på mot den italienska kusten – där det riskerade att gå på grund.

– Vi har förhindrat en tragedi, säger en talesperson för den italienska kustbevakningen, enligt Repubblica.

Kan hittat döda

Tidningen rapporterar att man hittade omkring 970 syriska flyktingar ombord – långt fler än de 400 till 600 personer som det rapporterats om tidigare. Migranterna fördes i säkerhet till hamnen i Gallipolli, i närheten av Lecce på den italienska stövelklacken.  

Man hittade dock varken spår av fartygets besättning, som enligt The Telegraphs korrespondent i Grekland, ska bestå av 12 personer, eller de personer som skulle ha varit beväpnade.

Däremot har en man gripits misstänkt för människosmuggling, enligt Repubblica. 

BBC har pratat med en man som ska ha fått information om döda passagerare på fartyget. Mannen uppger att hans vän arbetar med räddningsinsatsen i Gallipolli och ska ha sagt att det finns flera kroppar ombord.

– Vi kan inte bekräfta att det finns döda personer ombord. Men min vän säger att det fanns fyra eller fem döda, säger mannen.

Uppgifterna om döda personer har inte bekräftats av italienska myndigheter.

Färjekatastrof i närområdet

I söndags började passagerarfärjan Norman Atlantic att brinna i Adriatiska havet, inte långt från området där Blue Sky M har befunnit sig. På onsdagen uppgick dödssiffran till 13 personer enligt TT, men den kan stiga.

Samtidigt har man lyckats rädda närmare 430 personer från den eldhärjade färjan. Totalt befann sig 478 passagerare ombord och man söker just nu efter de som saknas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.