Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Italiensk toppolitiker efterlyser nyval

Matteo Salvini, partiledare för Lega, tillika Italiens inrikesminister och vice premiärminister.Foto: MAURIZIO BRAMBATT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Femstjärnerörelsens ledare, Luigi Di Maio, säger att även hans parti är redo för nyval.Foto: ANDREW MEDICHINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Italiens inrikesminister och vice premiärminister, Matteo Salvini, efterlyser nyval.

Enligt ledaren för främlingsfientliga Lega finns det inte längre en majoritet i parlamentet för att stödja regeringen, skriver AFP. 

Matteo Salvini har tidigare varnat om att sätta stopp för regeringen om koalitionspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) inte ger med sig för hans parti Legas krav. 

Spekulationerna har varit många sedan flertalet dispyter mellan de två partierna i regeringen. Den senaste oenigheten handlade om finansieringen av en snabbtågslinje. 

Och på torsdagen kommer inrikesministern tillika vice premiärministerns senaste drag. Nu efterlyser Matteo Salvini nyval med anledning av den politiska krisen, skriver AFP. 

Parlamentet kan samlas till veckan

Enligt Matteo Salvini bör nyvalet hållas så snart som möjligt. Parlamentet kan komma att samlas nästa vecka för att inleda processen, rapporterar nyhetsbyrån.

– Låt oss gå raka vägen till parlamentet för att säga att det inte längre finns en majoritet... och sedan snabbt gå tillbaka till väljarna, säger Matteo Salvini i ett pressutskick från Lega enligt AFP.

Lega och M5S har haft skilda visioner för länge, i frågor som är grundläggande för landet” står det vidare i pressutskicket.

Även Femstjärnerörelsens ledare, Luigi Di Maio, säger att hans parti är redo för nyval.

Premiärminister har hotat att avgå

I början av juni hotade Italiens partilöse premiärminister, Giuseppe Conte, med att avgå ifall Lega och Femstjärnerörelsen inte började prata med varandra. Det i samband med ett bråk mellan partierna om skattesänkningar som de till slut kom överens om att genomföra.

Matteo Salvinis önskan om nyval kan grundas i ett hopp om att stärka Legas stöd i parlamentet. 

Vid EU-valet i maj syntes ett tydligt skifte i maktbalansen, då Lega fick 34 procent av rösterna, jämfört med 17 procent vid Italiens val i fjol. Femstjärnerörelsen minskade samtidigt sitt stöd i EU-valet till 17 procent i jämförelse med det nationella valresultatet på 32,5 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.