Italien:
Italien var det första landet som nationellt stängde hela samhället. Det var två månader sedan. Men under måndagen började restriktionerna slutligen lätta. Det är nu åter tillåtet att exempelvis besöka släktingar, landets parker har öppnat på nytt och de restauranger som erbjuder hämtmat kan göra det. Cirka fyra miljoner i tillverknings- och byggindustrin kan också återvända till arbetet för första gången på åtta veckor. Italien har över 210 000 bekräftade fall av covid-19. Nästan 29 000 har avlidit. Italiens ekonomi tros krympa med nio procent under 2020 på grund av coronakrisen.

Island:
Även Island börjar öppna efter sex veckors restriktioner. Landets universitet och flera gymnasieskolor slog upp sina portar under måndagen. Det är också åter möjligt att gå till frisören och tandläkaren. Folksamlingar på upp till 50 personer tillåts också. Däremot håller barer och gym fortfarande stängt. Island har bara cirka 330 000 invånare. Landet har haft 1 799 bekräftade fall av covid-19, varav tio har avlidit, en betydligt lägre siffra sett per invånare än exempelvis Sverige. Island behåller tills vidare reserestriktioner. Alla som anländer till önationen måste placeras i karantän i 14 dagar.

Nya Zeeland:
Nya Zeeland och Australien har bägge framgångsrikt bekämpat coronaviruset. Nya Zeeland hade exempelvis inga nya rapporterade fall av smittan under måndagen och även i Australien pekar siffrorna åt rätt håll. Så under tisdagen ska Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern diskutera med Australiens regering om möjligheten att skapa en ”resebubbla” kring de två länderna. Den som i dag anländer till något av dem måste sättas i 14 dagars karantän. Ambitionen är att de ska bli möjligt att resa fritt mellan Nya Zeeland och Australien utan sådana restriktioner. De planerar också använda samma app för kontaktspårning av viruset.

Storbritannien:
Rökare som har svårt att fimpa för gott har fått ett nytt, skrämmande motiv med coronaviruset. Rökare tillhör riskgrupperna. Och det märks i Storbritannien. Enligt en studie som organisationen Action on Smoking and Health genomfört, så har coronakrisen fått 300 000 rökare att dra sitt sista bloss. Ytterligare 550 000 har försökt att sluta röka och 2,4 miljoner har minskat på sitt rökande. Rökning höjer också risken för att drabbas av en rad andra sjukdomar, så hälsoexperter välkomnar förstås siffrorna.

LÄS MER: Nya Zeeland rapporterar noll nya fall av covid-19