Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Italien: Ryska jaktplan har kränkt svenskt luftrum

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.

Ryska jaktplan har kränkt svenskt luftrum, uppger italienska flygvapnet i ett inlägg på Twitter.

Försvarsmakten meddelar sen att det inte var någon kränkning utan att de ryska planen befann sig i internationellt luftrum.

– Jag har ingen uppgift om att det skett en sådan här typ av kränkning, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Italienska flygvapnet uppger att de skickade upp flygplan för att följa efter fyra ryska stridsplan, som ”påverkat” polskt och svenskt luftrum. Planen ska sen ha återvänt till Kaliningrad.

”De gick först in i polskt, sen svenskt, luftrum, innan de tvingades att återvända till Kaliningrads luftrum”, skrev de vidare.

Vid en pressträff med regeringen på onsdagseftermiddagen fick försvarsminister Peter Hultqvist en fråga om uppgifterna.

– Det här är ingen uppgift som vi har. Jag har ingen uppgift om att det skett en sådan här typ av kränkning, sa Hultqvist.

Försvarsmakten uppger att det inte var någon kränkning:

– Det rörde sig inte om en kränkning, utan de här planen har rört sig över internationellt luftrum, säger Andrea Wahlberg Scott, kommunikatör vid Försvarsmakten.

Om svenska plan skickades upp har hon inga uppgifter om:

– Jag har inga uppgifter om det. Vi känner till att det italienska flygvapnet varit uppe, men i övrigt har jag inga kommentarer.

Senare uppdaterade italienska flygvapnet sina uppgifter, och skrev då att de ryska planen flög över internationellt vatten, inom Polens och Sveriges ”informationsregioner”.

https://twitter.com/ItalianAirForce/status/1577639999931129859?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1577640004129521664%7Ctwgr%5Eab365ced6aff5a6fc4c3a49c3235fa8eee325cf2%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.express.co.uk%2Fnews%2Fworld%2F1678644%2FItalian-air-force-scramble-intercept-russian-fighter-jets-sweden-poland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.