Klart: EU-ledarna överens om migrationsuppgörelse

Italiens premiärminister, här tillsammans med Emmanuel Macron, har lämnat in sitt veto i huvudförhandlingarna.
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Italiens premiärminister Giuseppe Conte.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ledarna har träffats för EU-toppmöte för att diskutera flyktingfrågan.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter tio timmars samtal är EU-ledarna överens.

Nya asylcenter ska planeras både inom och utanför EU.

Tysklands Merkel kallar uppgörelsen ”ett gott tecken” men Stefan Löfven (S) är besviken.

– Jag är inte nöjd, eftersom det inte finns någon uppgörelse om fördelning av asylsökande i alla EU-länder,  säger statsministern till SVT Nyheter.

Den europeiska migrationsöverenskommelse som Stefan Löfven har efterfrågat diskuterades under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel. Men någon enighet i fördelningsfrågan blev det inte, eftersom Italiens premiärminister plötsligt hotade med att blockera alla beslut med sitt veto.

Efter det återstod timmar av diskussioner. 

Under den tidiga fredagsmorgonen hade EU-ledarna enats. Bland annat är man överens om att gå vidare med planerna på att upprätta center för flyktingmottagning i Nordafrika, något som föreslagits av FN:s flyktingorgan UNHCR.

Dit ska båtflyktingar som kommer över Medelhavet kunna föras, för att sedan kunna söka asyl på avstånd.

– Eftersom förslaget kom först för en vecka sedan är det långt kvar innan vi har svar på alla frågor. Det här måste så klart bygga på ett mänskligt och värdigt mottagande. Jag ser förslaget som en möjlighet att ta oss vidare i processen, sa Stefan Löfven inför mötet.

Asylcentrum i EU ska planeras

EU-ledarna kom också fram till att dessa asylcenter ska kunna ligga på europeisk mark. Det ska däremot vara frivilligt för länderna att upprätta dessa, något som har varit ett krav för att få med Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen på förslaget, enligt TT.

– Det finns några länder som inte vill ta emot några. De tycker bara att vi ska stänga gränserna, så enkelt är det inte, säger statsministern till nyhetsbyrån.

Tio länder, däribland Frankrike, Tyskland och Nederländerna, har uppgett att de är intresserade av lösningen. Det finns i nuläget ingen tidsplan för asylcentren, vare sig inom eller utanför EU.

Sedan Socialdemokraterna presenterade sin nya, hårdare migrationslinje har Stefan Löfven upprepat att "Sverige ska göra sin del, men inte mer". Men det är inte bara den svenska regeringen som talar om en bred EU-överenskommelse om flyktingpolitiken.

Merkel angelägen om lösning

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, vars koalitionsregering hotas av splittring om hon inte kommer med en lösning i migrationsfrågan före månadsslutet, ansåg efteråt att mötet varit framgångsrikt. 

Även Frankrike och Italiens ledare menade att överenskommelsen var en framgång för EU.

– Migrationsfrågan kan avgöra EU:s framtid, har Merkel sagt inför mötet i Bryssel.

Men eftersom få tror på en gemensam EU-lösning i fördelningsfrågan, spekuleras det nu om Tyskland i stället ska sluta egna avtal med enskilda länder.

Grekland säger sig vara redo att ta tillbaka flyktingar som sökt asyl i landet men sedan tagit sig till Tyskland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.