Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Italien är Europas ”patient nummer 1”

Magnus Falkehed rapporterade tidigare från Rom – Italien har stängts ner på grund av coronaviruset.
Paolo Bonanni.Foto: Magnus Falkehed
Tomt i centrala Milano på tisdagen.Foto: MATTEO BAZZI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Europa riktar sina blickar mot Italien där dödstalen i covid-19 rusar i väg och regeringen tvingas till kraftfulla åtgärder. 

I landet som fick ta den första coronasmällen i EU finns livsviktig kunskap att hämta.

Expressen försöker reda ut fördomar från lärdomar.

– Jag försökte ringa överallt, men ingen kunde hänvisa mig till rätt ställe. Det var en himla röra, berättade Victor De Matteis, 23, för Expressen i söndags. Datakonsulten fruktade att han var smittad av covid-19 men visste inte vart i huvudstaden han skulle vända sig. Därför gick han ut på gatorna, med sin feber, tillsammans med den person som han delar sin lägenhet med för att själva knacka på dörren till ett större infektionssjukhus.

Ifall de i dag tillhör de officiellt 10 149 smittade italienarna så visar det på den stora förvirring som rådde redan då i Italien kring coronakrisen.

Coronakrisen i Italien steg för steg

31 december: Kina slår larm till Världshälsoorganisationen om ett nytt virus

 

30 januari: två kinesiska turister i Italien är smittade

 

21 februari: första inhemska smittofallen

 

22 februari: de två första dödsfallen

 

23 februari: ett tredje dödsfall. Karnevalen i Venedig och flera sportevenemang stängs.

 

8 mars: stora delar i norra Italien i strikt karantän

 

10 mars: 60 miljoner italienare i karantän 

– I norr är de bättre organiserade. Sprider sig viruset söderut är vi illa ute, förutspådde Victor De Matteis.

I det får han medhåll av en av landets experter på hälsovård.

Victor De Matteis, 23Foto: Magnus Falkehed

Fruktar vad som händer när det sprider sig söderut

– Vi har redan problem i söder med att nå ut med den vanliga hälsovården. Jag vill inte ens tänka på hur vi ska hantera en sådan här epidemi. Jag fruktar att det kommer orsaka ett väldigt högt antal dödsfall, säger Nino Cartabellotta till al-Jazeera. 

Anledningen till det är både typiska för landet och politiska, menar han:

– Italienare har varit fullständigt odisciplinerade, regeringen har roat sig med att rita hypotetiska gränslinjer på en karta, beroende på de olika fallen från dag till dag. Men det fanns aldrig något tydligt mål för handlingen, menar hälsoexperten.

Italien är, liksom Sverige, ett land med starka lokala självstyren. 

Det har tagit för lång tid att dra lärdomar av Italiens erfarenheter, menar hälsoprofessorn Paolo Bonanni. Expressen når honom över Skype i hemmet i Genua där han isolerat sig.

– Det är oförståeligt att de fyller arenor i Tyskland och andra länder samtidigt som vi förbjuder publik i arenorna, säger han från barnens sovrum.

Han menar att övriga Europa borde ha lyssnat tidigare och att matcher skulle ha förbjudits i hela EU. 

Den delen av Italien, söder om Milano, som först stängdes ned är en av de absolut rikaste regionerna i Europa. Här finns också en stor del av de 300 000 kineser som lever i Italien. Många arbetar som underbetalda och ofta svartjobbande arbetare i textilindustrin. De fick i början av coronautbrottet utstå mycket rasism och fientlighet. 

Att deras levnadsförhållanden skulle ha haft någon betydelse vid spridningen finns det inte några sakliga belägg för.

VENEDIG.Foto: ANTEO MARINONI / AP TT NYHETSBYRÅN
GENUA.Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

”Patient nummer 1”

Mattia, den 38-årige anställde på Unilever som beskrivs som ”Patient nummer 1” i Italien lämnade sjukhuset i Pavia i tisdags, efter att ha testats positiv den 20 februari. Sedan i måndags kunde han börja andas med bara lite extra syrehjälp. 

Hans fall upplevdes av många som en viktig symbolseger mot smittan. Mattia är en vältränad man. Innan han fick korrekt vård och isolering hade det gått flera dagar och tretton personer smittades – inklusive hans gravida fru. En smittad patient som låg på samma sjukhus med lunginflammation dog. 

När hans fall upptäcktes trodde man att han hade smittats av en kollega hemkommen från Kina, men denna visade sig senare vara fri från corona.

– Vi vet ännu inte hur smittan kom in i landet, annat än att elden redan hade spritt sig när vi upptäckte den, säger Paolo Bonanni. 

– Saker borde koordineras bättre på europeisk nivå, menar han och beskriver Italien som ”ett laboratorium för hela EU”.

Han menar att vissa problem uppstod på grund av en viss brist på disciplin bland hans landsmän. Samtidigt så finns det en annan sida av Italien. Ett land som ofta har drabbats av svåra katastrofer:

– I ett nödläge agerar vi italienare snabbt, som vid en skogsbrand, till exempel. Men det måste vara nödläge, säger han och lägger till:

– Dessutom är vi generösa människor. Trots att vi är medelhavsmänniskor som lever för att umgås så accepterar de flesta i dag de nya restriktionerna, säger han.

Ingen bättre lämpad än italienarna

Italienarna har en kollektiv förmåga att behålla sitt lugn i svåra situationer. Det har Expressen konstaterat i allt från jordbävningar i centrala bergstrakterna av Italien, till terrorattentat i Afghanistan i Kabul eller Lashkar-Gah. Där är de italienska sjukhusen de överlägset bäst fungerande av alla.

Jag minns hur Luca Radaelli, dåvarande och outtröttlig landchef för hjälporganisationen Emergency beskrev arbetet i det kaotiska Helmand i södra Afghanistan. Deras sjukhus uträttade mirakel dygnet runt (och göra det veterligen fortfarande). Allt i en bokstavlig korseld av motstridiga intressen och viljor. 

– För att vårda människor i ett av världens mest korrupta länder, där vi har opiummaffior, regeringsstyrkor, talibaner och religiösa fanatiker, allt i mitt i ett brinnande krig… ja, då finns det nog inte någon som är bättre lämpad för uppgiften än en italienare, skrattade Luca över glas med förbjudet innehåll i det spartanska huset i Laskar-Gah under tiden som vi tjuvlyssnade på musik på lägsta volym.

I de drastiska nya restriktionerna från i tisdags ingår det nu att barer och kaféer ska stänga klockan sex på kvällen. Att de ens får vara öppna beror på att italienska kaféer klassas som ”nödvändiga” för många invånare. Om inte annat för att man kan köpa cigaretter och frimärken i vissa av dem. 

ROM. Galleria.Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Samtala bara vid nödfall

Inne på kaféet får man däremot inte längre stå vid bardisken utan alla ska sitta vid bord och hålla avstånd till varandra.

Folk får lämna hemmet för att till exempel jogga enskilt, men inte ägna sig åt en lagsport. 

– Det är också förbjudet att samtala med varandra på gatan, annat än för nödfall, förklarar Paolo Bonanni.

Vilket inte är den minsta av uppoffringar för 60 miljoner sociala italienare i kampen mot covid-19.

Hur smittan kom till Italien är lika okänt som identiteten på ”Patient Noll”. Det enda som är säkert är att den italienska industrin kring Milano har mycket utbyte med Kina.

Italien var trots allt det första landet i EU som stängde flyglinjer till Kina. Men i brist på samarbete på EU-nivå kunde folk kringgå det med andra flyglinjer.

Snittåldern bland dödsfallen – över 80 år

Experten Paolo Bonanni beskriver Italiens hälsosystem som underfinansierat men ändå ett av de bästa i världen. Här finns fler sjukhussängar tillgängliga per 100 000 invånare än i Sverige. Det är i sig inte spektakulärt eftersom Sverige ligger i EU-botten i den statistiken.

Däremot kunde militär och polis snabbt skickas in för att kontrollera in- och utfarter till de avspärrade områdena redan i ett tidigt skede. De drastiska åtgärderna börjar nu ge effekt. För första gången sedan utbrottet börjar kurvan med nya smittade i de avspärrade områdena att bändas ned.

Att dödstalet i coronavirus har varit så dramatiskt högt i Italien har flera förklaringar. En anledning är att genomsnittsåldern på offren ligger runt samma ålder som påven: 83 år. Det finns också procentuellt fler åldringar i Italien än i många andra länder. Ekonomiska kriser och dåligt fungerande politik för kvinnor i karriären har bidragit till att medianåldern i Italien är den högsta i hela EU.

När de äldre nu blir svårt sjuka krävs det akuta insatser för att få in fler människor i vårdyrken. I Lombardiet, den värst drabbade regionen, snabbutexaminerade man därför vård- och sjuksköterskestudenter en månad tidigare så att de skulle kunna sättas i arbete direkt.

Mattia, 38, ska ha smittat totalt 13 personer – testades först på fjärde vårdbesöket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.