Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

IT-system hos regeringskansliet outsourcades – utan säkerhetsavtal

Publicerad

Nu avslöjar Dagens Nyheter att regeringskansliet outsourcat hanteringen av centrala delar av det egna it-systemet. 

Det ska ha skett utan något säkerhetsskyddsavtal.

Det här innebär, enligt tidningen, att externa leverantörer under flera års tid har haft tillgång till "känslig nätverksinfrastruktur", som man uppger. 

Med hanteringen av it-skandalen på Transportsyrelsen i färskt minne kommer DN:s uppgifter om att regeringskansliet outsourcat hanteringen av centrala delar av det egna it-systemet som en stor nyhet. 

Den 1 september fick företaget Cygate tillgång till regeringskansliets it-system. Enligt tidningen handlar det om att extern personal hanterar underhåll av it-utrustning som skulle kunna användas för både sabotage och avlyssning.

Saknats säkerhetsavtal

Nu visar det sig att det saknats ett säkerhetsskyddsavtal mellan regeringskansliet och leverantören. 

– På regeringskansliet hanteras oerhört känslig information. Den som kontrollerar nätverket har stor kontroll över informationen som passerar. Man skulle kunna åstadkomma rätt mycket skada, till exempel leda om trafiken temporärt – förmodligen utan att bli upptäckt, säger Ann-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, till Dagens Nyheter.

"Regeringskansliet har redan besvarat frågorna"

Efter att de nya uppgifterna blivit kända, om regeringskansliets outsourcande av det egna it-systemet, skriver Ingela Nilsson, pressekreterare hos Stefan Löfven, i ett sms till Expressen:

"Regeringskansliet har redan besvarat frågorna och det går fint att ta kontakt med kommunikationsavdelningen på regeringskansliet vid frågor."

I en skriftlig kommentar till DN, skriver regeringskansliet att själva driften av nätverket sköts av den egna personalen. Men samtidigt uppger man att underhåll och support av produkterna sker genom externa leverantörer. ”Dessa konsulter har dock inte tillgång till den information som passerar i nätverket.”, skriver regeringskansliet. 

Statsministern KU-anmäld

Efter DN:s avslöjande har Kristdemokraterna under måndagen valt att KU-anmäla statsminister Stefan Löfven:

– De borde ha lärt sig en rejäl läxa efter det som hänt under sommaren, säger Mikael Oscarsson, partiets försvarspolitiske talesperson.

Texten uppdateras. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag