Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IT-system hos regeringskansliet outsourcades – utan säkerhetsavtal

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nu avslöjar Dagens Nyheter att regeringskansliet outsourcat hanteringen av centrala delar av det egna it-systemet. 

Det ska ha skett utan något säkerhetsskyddsavtal.

Det här innebär, enligt tidningen, att externa leverantörer under flera års tid har haft tillgång till "känslig nätverksinfrastruktur", som man uppger. 

Med hanteringen av it-skandalen på Transportsyrelsen i färskt minne kommer DN:s uppgifter om att regeringskansliet outsourcat hanteringen av centrala delar av det egna it-systemet som en stor nyhet. 

Den 1 september fick företaget Cygate tillgång till regeringskansliets it-system. Enligt tidningen handlar det om att extern personal hanterar underhåll av it-utrustning som skulle kunna användas för både sabotage och avlyssning.

Saknats säkerhetsavtal

Nu visar det sig att det saknats ett säkerhetsskyddsavtal mellan regeringskansliet och leverantören. 

– På regeringskansliet hanteras oerhört känslig information. Den som kontrollerar nätverket har stor kontroll över informationen som passerar. Man skulle kunna åstadkomma rätt mycket skada, till exempel leda om trafiken temporärt – förmodligen utan att bli upptäckt, säger Ann-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, till Dagens Nyheter.

"Regeringskansliet har redan besvarat frågorna"

Efter att de nya uppgifterna blivit kända, om regeringskansliets outsourcande av det egna it-systemet, skriver Ingela Nilsson, pressekreterare hos Stefan Löfven, i ett sms till Expressen:

"Regeringskansliet har redan besvarat frågorna och det går fint att ta kontakt med kommunikationsavdelningen på regeringskansliet vid frågor."

I en skriftlig kommentar till DN, skriver regeringskansliet att själva driften av nätverket sköts av den egna personalen. Men samtidigt uppger man att underhåll och support av produkterna sker genom externa leverantörer. ”Dessa konsulter har dock inte tillgång till den information som passerar i nätverket.”, skriver regeringskansliet. 

Statsministern KU-anmäld

Efter DN:s avslöjande har Kristdemokraterna under måndagen valt att KU-anmäla statsminister Stefan Löfven:

– De borde ha lärt sig en rejäl läxa efter det som hänt under sommaren, säger Mikael Oscarsson, partiets försvarspolitiske talesperson.

Texten uppdateras. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!