Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

It-system havererade – hjärtsjuk man avled

Nya Karolinska.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Samtidigt som it-systemet på Nya Karolinska havererade drabbades 52-åringen av ett hjärtstopp. 

Hjärtlarmet utlöstes inte och innan läkarna upptäckte att hjärtat stannat hann mannen få svåra skador.

Två veckor senare avled trebarnspappan av skadorna, skriver Dagens Nyheter.

Den 52-årige trebarnpappan vårdades på sjukhuset i väntan på att operera hjärtat. Han hade kommit in till sjukhuset med svåra smärtor i bröstet och det visade sig att han behövde en akut bypassoperation.

Under tiden som mannen inväntade operationen kopplades han upp på ett hjärtlarm – stannade hjärtat skulle läkarna larmas.

Men it-systemet havererade och när nätverket gick ner slutade även hjärtlarmet fungera. Samtidigt drabbades 52-åringen av ett hjärtstopp.

Avled efter två veckor

Enligt DN:s källor kan det ha dröjt flera minuter innan hjärtstilleståndet upptäcktes. Efter 45 minuters hjärt-lungräddning vaknade mannen upp. Men skadorna på hjärtat och kroppen var svåra och två veckor senare avled trebarnspappan.

Enligt Marie Björnstedt Bennermo, chefläkare på Karolinska, ska sjukhuset göra en lex Maria-anmälan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.