FRA avslöjar att utländska IT-spioner förbereder en attack mot Sverige.FRA avslöjar att utländska IT-spioner förbereder en attack mot Sverige.
FRA avslöjar att utländska IT-spioner förbereder en attack mot Sverige.
Svenska samhället är sårbart för den typ av attacker som förbereds, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät. Foto: Sven LindwallSvenska samhället är sårbart för den typ av attacker som förbereds, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät. Foto: Sven Lindwall
Svenska samhället är sårbart för den typ av attacker som förbereds, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät. Foto: Sven Lindwall

IT-spioner förbereder attack mot Sverige

Publicerad

Försvarets Radioanstalt (FRA) avslöjar att utländska IT-spioner planerar en attack för att slå ut Sveriges elnät och kommunikationssystem.

– Då skulle mycket av det normala samhällslivet bryta samman, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät, till SVT.

Skulle utländska IT-spioner lyckas slå ut svensk infrastruktur skulle det få förödande konsekvenser. Några exempel SVT tar upp är att äldre personer skulle bli fast i sina lägenheter när hissarna slutade fungera, det skulle inte gå att tanka bilar längre eller att ta ut pengar från bankomater.

Sverige har, enligt Mikael Odenberg, byggt upp ett sårbart samhälle som är beroende av fungerande el även i krissituationer, han menar att det är det som är problemet. Sverige behöver hitta en lösning så att vi kan upprätthålla viktiga samhällsfunktioner även när vi har problem med elförsörjningen. Ett sätt kan vara att bygga ut den reservkraftsförsörjning som i dag finns på bland annat sjukhus.

Utvecklar nya metoder

Enligt Försvarets Radioanstalt, som bedriver signalspaning i utlandet, finns det anledning oroa sig.

– Rent generellt har vi sett att det förekommer förberedelser för att kunna angripa kritisk infrastruktur som till exempel elsystem eller våra kommunikationssystem, säger Fredrik Wallin som är talesperson för FRA till SVT.

Elnätet är ett av målen för IT-spionerna, enligt FRA.Foto: COLOURBOX

När Svenska Kraftnät bad FRA om hjälp att undersöka det svenska stamnätet så upptäcktes det att det var enkelt att ta sig in i systemet. Åtgärder vidtogs och Svenska Kraftnät har nu fått ett nytt drift- och övervakningssystem. Det finns dock fortfarande problem i och med att IT-spioner kontinuerligt utvecklar nya metoder.

– IT-säkerhet är en prioriterad fråga, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg till SVT.

Det är i dag enkelt att attackera Sverige. Det skulle räcka med att placera ut dynamitladdningar på kraftledningarna från kärnkraftverken eller några av de stora ställverken I Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag