Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IT-spioner förbereder attack mot Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FRA avslöjar att utländska IT-spioner förbereder en attack mot Sverige.
Svenska samhället är sårbart för den typ av attacker som förbereds, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät.
Foto: Sven Lindwall

Försvarets Radioanstalt (FRA) avslöjar att utländska IT-spioner planerar en attack för att slå ut Sveriges elnät och kommunikationssystem.

– Då skulle mycket av det normala samhällslivet bryta samman, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät, till SVT.

Skulle utländska IT-spioner lyckas slå ut svensk infrastruktur skulle det få förödande konsekvenser. Några exempel SVT tar upp är att äldre personer skulle bli fast i sina lägenheter när hissarna slutade fungera, det skulle inte gå att tanka bilar längre eller att ta ut pengar från bankomater.

Sverige har, enligt Mikael Odenberg, byggt upp ett sårbart samhälle som är beroende av fungerande el även i krissituationer, han menar att det är det som är problemet. Sverige behöver hitta en lösning så att vi kan upprätthålla viktiga samhällsfunktioner även när vi har problem med elförsörjningen. Ett sätt kan vara att bygga ut den reservkraftsförsörjning som i dag finns på bland annat sjukhus.

Utvecklar nya metoder

Enligt Försvarets Radioanstalt, som bedriver signalspaning i utlandet, finns det anledning oroa sig.

– Rent generellt har vi sett att det förekommer förberedelser för att kunna angripa kritisk infrastruktur som till exempel elsystem eller våra kommunikationssystem, säger Fredrik Wallin som är talesperson för FRA till SVT.

Elnätet är ett av målen för IT-spionerna, enligt FRA.
Foto: COLOURBOX

När Svenska Kraftnät bad FRA om hjälp att undersöka det svenska stamnätet så upptäcktes det att det var enkelt att ta sig in i systemet. Åtgärder vidtogs och Svenska Kraftnät har nu fått ett nytt drift- och övervakningssystem. Det finns dock fortfarande problem i och med att IT-spioner kontinuerligt utvecklar nya metoder.

– IT-säkerhet är en prioriterad fråga, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg till SVT.

Det är i dag enkelt att attackera Sverige. Det skulle räcka med att placera ut dynamitladdningar på kraftledningarna från kärnkraftverken eller några av de stora ställverken I Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.