It-skandalen på Transportstyrelsen dag för dag – det händer nu

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Tomas Eneroth, Helene Fritzon, Peter Hultqvist, Stefan Löfven, Annika Strandhäll, Morgan Johansson under pressträffen på Rosenbad i Stockholm.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Statsminister Stefan Löfven och Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Två av tre ministrar sade upp sig på torsdagsmorgonen efter att ha hotats av misstroendeförklaring av Alliansen till följd av It-skandalen på Transportstyrelsen.

Men Alliansen kommer att ställa försvarsminister Peter Hultqvist inför ett misstroendevotum. 

Expressen reder ut händelseförloppet och kikar närmare på vart härvan ska leda.

Tisdag 25 juli: Därför fick inte Löfven veta något

Både försvarsminister Peter Hultqvist, S, och inrikesminister Anders Ygeman, S, har kallats till möten om hur de hanterat informationen kring Transportstyrelsens IT-affär, samt eventuella åtgärder de vidtagit

Klockan 11.00 frågade försvarsutskottet ut försvarsminister Peter Hultqvist, ett samtal som räckte drygt två timmar. 

– Hur informationsvägar sett ut i andra sammanhang är inte mitt ansvar, säger Hultqvist om att varken Stefan Löfven eller Anna Johansson fick veta om it-läckan.

Klockan 14.30 frågade justitieutskottet ut inrikesminister Anders Ygeman. KL 16.30 avslutades utfrågningen. På frågan om varför han inte informerade Löfven om läckan säger han:

– Det här är information som man inte kan prata om på fikarasten eller i fikarummet.

Statsminister Stefan Löfven kallade också till möte kl 16 i dag, tisdag, med alla partiledare.

Tidigare inrikesminister Anders Ygeman.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Onsdag 26 juli: Alliansen kräver misstroendeförklaring

Ledarna för de fyra partierna i Alliansen förklarade på onsdagsmorgonen att de kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot tre ministrar: Inrikesminister Anders Ygeman, S, försvarsminister Peter Hultqvist, S, och infrastrukturminister Anna Johansson, S.

LÄS MER: Detta innebär misstroendeförklaring – så tänker alliansen sparka ministrarna 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson stöder alliansens förslag:

– Vi välkomnar det. Vi sa ju redan för ett par dagar sen att de här tre ministrarna bör gå på ett eller annat sätt, säger partiledare Jimmie Åkesson.

Senare på onsdageftermiddagen meddelade Jonas Sjöstedt, V, på Twitter att man kräver att Anna Johansson ska avgå att och man KU-anmäler alliansregeringen, som outsoursade Transportstyrelsens register. 


LÄS MER: Regeringen kan avgå efter krisen 


Torsdag 27 juli: Statsministern kallar till pressträff

Stefan Löfven ombildar regeringen och låter inrikesminister Ander Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson gå. Försvarsminister Peter Hultqvist kommer att vara kvar på sitt departement.

Tomas Enenroth, infrastrukturminister, Helene Fritzon, migrationsminister.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya ministrar är Tomas Eneroth, 51, tidigare gruppledare för S i riksdagen, samt Heléne Fritzon, 56, tidigare kommunstyrelseordförande i Kristianstad.

LÄS MER: Stefan Löfven ombildar regeringen 

Ändringarna i regeringen: Morgan Johansson blir inrikesminister, Heléne Fritzon blir migrationsminister, Annika Strandhäll blir socialminister efter Gabriel Wikström.

Anders Ygeman kommer att bli gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

https://twitter.com/Ygeman/status/890494522035187712

Vad är en misstroendeförklaring?

Alliansen är inte nöjt med ommöbleringen i Löfvens regering. Under torsdagen kom samtliga partiledare i Alliansen överens om att misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist står kvar, skriver Alliansen på sin hemsida.

Misstroendeförklaring – eller misstroendevotum – är ett verktyg för att avsätta statsråd eller en hel regering. 

Stefan Löfven förklarade sin regeringsombildning på en pressträff den 27 juli.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Minst 35 ledamöter i riksdagen måste ställa sig bakom förslaget om misstroendeförklaring. För att det ska gå igenom krävs en majoritet i riksdagen – det vill säga att 175 ledamöter röstar för. 

Ett enskilt statsråd måste avgå om den inte har riksdagens förtroende. Om statsministern inte har riksdagens förtroende måste hela regeringen avgå.

Misstroendeförklaring kan ske inom tio dagar om alliansen kräver att riksdagen samlas. Det krävs 115 röster för att samla riksdagen.

Maktspelet i regeringen – hotet om nyval

Enligt uppgifter till Expressen var Löfvens maktspel att hota med extraval om allianspartierna fortsatte att driva frågan om misstroendeförklaring mot flera ministrar. Regeringen som tillkommer efter ett extraval kommer att få det tufft, med tanke på att det då är mindre än ett år till nästa (ordinarie) val.

Statsministern valde dock att ombilda regeringen utan Anders Ygeman och Alla Johansson.

Tre ministrar kan ha haft vetskap

Hittills är det alltså två ministrar som erkänner att de känt till läckan, utan att informera varken Stefan Löfven eller Anna Johansson. 

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist ska även näringsminister Mikael Damberg ha haft vetskap om saken. Damberg är sedan 2014 chef för näringslivsdepartementet, och ska därmed ha fått information om IT-läckan i februari 2016, enligt Hultqvist. Det är dock inte bekräftat. Stämmer uppgifterna så borde han ha informerat infrastrukturministern Anna Johansson, eftersom hennes departement är underställt näringsdepartementet.

Medlemmarna i försvarsutskottet står förbryllade.

–  För mig är det lätt obegripligt att både försvars- och inrikesministern uppenbarligen har suttit på information om detta under ett års tid, säger Allan Widman, L, ordförande i försvarsutskottet till TT.


LÄS MER: Sju frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen 


Tidslinje – detta har hänt

2015
Transportstyrelsen ska byta it-leverantör, men dåvarande generaldirektör Maria Ågren, som tillträdde tjänsten den 1 mars 2015, undertecknade flera beslut om att göra "avsteg från gällande lagstiftning" och säkerhetsprövningar av personal i utlandet gjordes inte. 

Detta ledde till att ett antal sekretessbelagda register blev öppna för icke säkerhetsprövade tekniker i länder i Östeuropa och flera personer har haft full tillgång till system med känslig information. Alternativet hade varit att registren legat nere, vilket hade fått andra konsekvenser.

Säpo får information om att Transportstyrelsen höll på att outsourca en del av sitt it-system till leverantörer i utlandet 

September 2015 

Inleder utredning av ärendet.

Justitiedepartementet informeras, enligt uppgifter från Löfven.

Oktober 2015 

Säpo har inledande möte med Transportstyrelsen där man efterfrågar material bestående av säkerhetsskydds dokumentation - något man får efter en dryg vecka.

November 2015 

Säpo gör tillsyn med anledning av uppgifterna man fått in - i syfte att identifiera eventuella brister.

Säpo skriver ett särskilt brev till Ågren där man rekommenderar omedelbara säkerhetskyddshöjande åtgärder

Säpo tar kontakt med åklagare - eftersom det finns misstanke om brott.

26 januari 2016 

Förundersökning med anledning av "vårdslöshet med hemlig handling" inleds.

26 januari 2016  

Åklagaren inleder en förundersökning med anledning av att hemliga uppgifter kunde ha röjts då Transportstyrelsen lade ut IT-driften på IBM.

Denna månad ska även inrikesminister Anders Ygeman, S, fått kännedom om it-läckan

Februari 2016 

Infrastrukturminister Anna Johanssons dåvarande statssekreterare ska ha fått kännedom om läckan.

Protokoll från Säpo visar att Maria Ågren informerade regeringen om sitt beslut, enligt Dagens Nyheter. I förhöret ska hon ha sagt att hon inte fick någon "direkt reaktion" från tjänstemännen men att de lyssnade, enligt tidningen. 

Säpo genomför särskilt samtal med Ågren för att påtala allvarligheterna av det man funnit.

Näringsminister Mikael Damberg, S, är sen 2014 chef för näringslivsdepartementet, och ska därmed ha fått information om IT-läckan i februari 2016, enligt försvarsminister Peter Hultqvist. Det är dock inte bekräftat.

Mars 2016 

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, får vetskap om säkerhetsbristen.

Maj 2016 

Säpo meddelar sina slutsatser, att det finns brister i säkerhetsanalysen.

Januari 2017 

Statsminister Stefan Löfven ska ha fått veta om problemet.
Ågren delges misstanke om brott.

9 januari 2017

Infrastrukturminister Anna Johansson, S, säger sig ha fått information om haveriet vid Transportstyrelsen av sin nuvarande statssekreterare Mattias Landgren. Samma dag som han först fick information i frågan från departementets tjänstemän.

19 januari 2017 

Regeringen skickar ut ett pressmeddelande som lyder: "Regeringen har i dag utsett Jonas Bjelfvenstam som vikarierande generaldirektör för Transportstyrelsen. Inte ett ord om den tidigare generaldirektören Maria Ågren eller varför hon tvingats avgå. När medierna undrar är förklaringen att det har rått oenighet mellan regeringen och Maria Ågren. 

20 januari 2017 

Säpo förhör Ågren som säger att hon "... levde i den tron att man kunde göra så inom ramen för lagen. Hon uppger att hon naturligtvis inte hade dokumenterat det hela om hon vetat att det var olagligt. Det hade betraktats som korkat."

Efter sparken från Transportstyrelsen och efter Säpo-förhöret, där hon erkänner lagbrott, får Maria Ågren en tjänst som generaldirektör i regeringskansliet.

Juni 2017 

Ågren får ett strafföreläggande på 70 000 kronor för "vårdslöshet med hemlig uppgift".

14 juli 2017 

DN går ut med att miljontals svenskars personliga data i körkortsregistret samt känsliga uppgifter om svenska broar, vägar och hamnar har legat öppna för dataexperter i Serbien och Tjeckien. Annan känslig information som kan ha röjts är uppgifter ur det militära fordonsregistret, hemliga agenters identitet, stridspiloters adresser samt polisens hemliga register och myndigheternas hemliga nätverk för kommunikation.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S).
Foto: ARI LUOSTARINEN / TT NYHETSBYRÅN

18 juli 2017 

Infrastrukturminister Anna Johansson meddelar att Transportstyrelsens politiskt tillsatte ordförande Rolf Annerberg (S) får sluta. 

19 juli 2017 

Ledamöterna i riksdagens försvarsutskott kallas till krismöte.

20 juli 2017 

Ågren sparkas från den högbetalda GD-tjänsten i regeringskansliet. 

Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L).
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

21 juli 2017 - Partiledarna Anna Kinberg Batra, M, och Jan Björklund, L, öppnar för misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar. De får sedan medhåll av Jimmie Åkesson, SD, Annie Lööf, C, och Jonas Sjöstedt, V, medan Ebba Busch Thor; KD, kräver en oberoende kriskommission.

23 juli 2017 

Löfven bryter tystnaden och meddelar via sin pressekreterare  i en skriftlig kommentar att: "Det är ett haveri som skett på Transportstyrelsen"

24 juli 2017 

Stefan Löfven har möte med flera parter, men infrastrukturminister Anna Johansson deltar inte.

Micael BydŽén, överbefälhavare Försvarsmakten, Anders Thornberg, generaldirektör Säkerhetspolisen, statsminister Stefan Löfven och Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Löfven anordnar pressträff tillsammans med Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen, Anders Thornberg, generaldirektör Säkerhetspolisen och Micael Bydén, överbefälhavare Försvarsmakten.

Stefan Löfven meddelar att han känt till läckan sedan januari i år och säger att delar av Transportstyrelsens styrelse ska bytas ut. Han förklarar också att han har förtroende för alla ministrar.

SD kritiserar statsminister Stefan Löfven och de ansvariga ministrarna i it-skandalen. SD menar att både infrastrukminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman måste gå.

26 juli 2017 

Allianspartierna riktar misstroendeförklaring till Ygeman, Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist.

27 juli 2017 

Stefan Löfven ombildar regeringen. Ygeman och Johansson lämnar på egen begäran. Alliansen med Anna Kinberg Batra, M, Annie Lööf, C, Ebba Busch-Thor, KD, och Jan Björklund, L, kommer att gå vidare till riksdagen med att begära misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

LÄS MER:  Så försökte regeringen mörka it-skandalen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.