Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IT-haveri i Norrbotten – operationer och tandläkarbesök ställs in

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Vårdpersonal i Norrbottens län kunde varken se eller registrera uppgifter i patienternas journaler efter ett driftstopp under natten till onsdag, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.  

Planerade operationer ställdes in på grund av det tekniska haveriet. 

Vid 11-tiden på onsdagen meddelade Region Norrbotten att journalsystemet fungerar igen. 

Vårdpersonalen var i stället tvungna att föra journal manuellt, vilket gjorde att de flesta planerade operationer och tandläkarbesök under onsdagsförmiddagen ställdes in, rapporterar SVT. 

Enligt Region Norrbotten kunde ändå besök på hälsocentraler och en del mottagningar genomföras – och akutverksamheten fungerade som vanligt.

 – Det är besvärligt för sjukvården när journalsystemet ligger nere. Det går till exempel inte att kolla patienternas historik. Vi för pappersjournaler och det är en reservrutin som ska fungera. Men det blir ett extraarbete för de som jobbar aktuella passet, sa Mattias Morin, verksamhetschef på akutomhändertagande i Luleå Boden, till SVT. 

Andra kraschen på kort tid

Det var tekniska störningar i datasystemet redan i går och problemet försökte man lösa under natten. Men i samband med driftstoppet uppstod nya problem. 

Vid 11-tiden på onsdagen meddelade Region Norrbotten att journalsystemet var i gång igen. 

– Vi har felsökt och kunde sedan starta om journalsystemet. Nu kommer vi att undersöka vad vi ska göra för att minimera risken att det händer igen, säger Unto Järvirova, chef Division Regionstöd, i pressmeddelandet. 

Det här är andra kraschen inom en kort tid i Norrbottens journalsystem. För drygt en vecka sedan kom vårdpersonal inte åt journaler, labbsvar eller EKG, skriver SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.