Svenska nyhetssajters sårbarhet blev tydlig under lördagskvällen när flera av dem plötsligt blev otillgängliga för webbanvändarna.
Enligt flera IT-experter var angreppet en samordnad överbelastningsattack, en så kallad DDOS, från engelskans Distributed Denial of Service, en teknik som används mot ett datorsystem genom att konsumera all tillgänglig bandbredd, och därmed slå ut de servrar där nyhetssajterna ligger.
– Troligtvis är det en vanlig överbelastningsattack, så det är ingen som blivit hackad, eller att det tagit över en server eller något sådant. Tidningarna har fått alldeles för mycket trafik som de inte har lyckats hantera, säger IT-experten Anders Nilsson.
Så går det till
Han förklarar hur det fungerar.
– Den som attackerar skickar förfrågningar till olika sårbara servrar och får då dessa att skicka svaren till de sajter som man vill attackera. Man gör det så pass snabbt och så pass mycket att de servrar som får detta inte hinner hantera allting, säger han.
– Egentligen så påverkar det inte mer än att folk inte kan gå in på sidan, men i det här fallet har det varit rätt långvarigt, säger Anders Nilsson.
Men det behöver inte vara en politisk missnöjesyttring. Ibland kan förövarna vara vanliga kriminella, men med stora IT-kunskaper.
– Det är rätt vanligt att de brukar hålla på med utpressning och ta ner sidor och försöka få ägarna att betala pengar för att de ska sluta, säger Anders Nilsson.
David Jacoby är IT-säkerhetsexpert på företaget Kaspersky Lab. Han menar att sådana här attacker är ganska vanliga.
– Förr i tiden demonstrerade folk på gatorna med plakat, nu sker det mesta på internet. När det gäller attacker mot medier handlar det oftast om protester mot någon artikel, säger han till TT, och fortsätter:
– Det som är ovanligt i det här fallet är att det är svenska nyhetsmedier som attackerats, och inte stora internationella.