Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ISW:s rapport: Ny rysk offensiv planeras

Ryska ilskan mot Tyskland efter vapenleveranserna till Ukraina.
Putin planerar ny storoffensiv i Ukraina, enligt Bloomberg.
Foto: VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild från ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Sputnik som uppges visa en rysk soldat under en övning i Ukraina.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA

Putin planerar just nu för en ny storoffensiv i Ukraina, enligt uppgifter till Bloomberg. Det för att ta tillbaka taktpinnen i kriget. 

Enligt tankesmedjan ISW kommer attackerna ske i den delvis ockuperade regionen Luhansk, som Ryssland förlorade kontrollen över i höstas. 

Anonyma källor inom Kreml uppger för Bloomberg att Rysslands president Vladimir Putin förbereder en större offensiv i Ukraina. Anledningen är att återta initiativet i kriget, där Ryssland åkt på många motgångar sedan invasionen för drygt elva månader sedan. Enligt Bloomberg är Putin fortfarande av uppfattningen att han kan vinna kriget, trots sina militära misslyckanden. 

Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW:s analys är det sannolikt att offensiven kommer förläggas till den av Ryssland annekterade regionen Luhansk i östra Ukraina. Enligt ISW kommer offensiven troligtvis utspela sig under det kommande halvåret och i de delar som kontrolleras av Ukraina. Om den lyckas kan Ryssland fortsätta i Charkivregionen i nordöst, liksom i norra Donetsk. 

Ett annat mål för offensiven skulle kunna vara Vuhledar i västra Donetsk, också det en annekterad region.

ISW: Undanledningsmanöver i sydöst

Tankesmedjan lyfter bland annat Rysslands mindre attacker mot bland andra Zaporizjzja i sydöstra Ukraina, och menar att attackerna kan fungera som ett sorts undanledningsmanöver med syftet att få den ukrainska armén att koncentrera sina militära resurser till fel plats. 

Samtidigt skriver ISW att det är extremt osannolikt att Ryssland skulle välja att attackera norra Ukraina från Belarus, där Ryssland har trupper placerade.

Ukraina vann en åtminstone symbolisk seger när man intog delar av regionen Luhansk i september, vilket innebar att Ryssland inte längre kontrollerade regionen till fullo. Trots det förklarade Putin regionen, liksom Donetsk, Cherson och Zaporizjzja för ryska – i strid mot folkrätten.

SVT-profilen i Ukraina – ger energidryck till soldaterna

Kalle Zackari Wahlström: ”Betyder jättemycket”.

Moskvabor om kriget

”De försöker skrämma vår president”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.