ISW: Slaget om Sievjerodonetsk ”inte värt priset”

Experten: Putins nya lag ”tecken på att man saknar soldater”
Vladimir Putin skrev under lördagen under en lag som innebär att den övre åldersgränsen, 40 år, för yrkessoldater tas bort.
Foto: MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryssland hävdar kontroll över flera städer i Donetsk, här i Svitlodarsk sydväst om Severodonetsk.
Foto: ALESSANDRO GUERRA / EPA
Ryssland har lidit stora förluster i kriget.
Foto: SERGEY KOZLOV / EPA
Svårt skadad byggnad i Bakhmut, östra Ukraina, under lördagen. Strider pågår i grannstaden Sievjerodonetsk.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Bostadshus i Bakhmut, östra Ukraina, efter ryska bomber.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

Att Ryssland satsar så stort på den förhållandevis lilla staden Sievjerodonetsk ses som ett tecken på desperation, skriver tankesmedjan ISW i sin senaste rapport: 

”Rysslands president Vladimir Putin orsakar ett outsägligt lidande och kräver fruktansvärda uppoffringar av sitt eget folk, i ett försök att inta en stad som inte är värd priset, ens för honom.”

Vladimir Putin öser nu manskap och ammunition över Sievjerodonetsk i hopp om att inta staden, skriver den amerikanska tankesmedjan ISW.

Staden, med sina 100 000 invånare och sitt järnvägsnav, ses som ett viktigt mål för Ryssland – då det är en av de sista städerna i Luhansk som är under ukrainsk kontroll.

På lördagskvällen var det hårda strider mellan de ukrainska och ryska styrkorna i staden, rapporterar CNN. Bland annat har telefonnätet och elen i staden brutits.

– Staden blir hela tiden beskjuten. Det humanitära högkvarteret som finns i staden har i praktiken blivit orörligt, det är inte säkert att röra sig, och arbetet på högkvarteret har avbrutits, säger Alexandr Striuk, stadens militärchef till CNN.

Ryssland ”slösar” på stridskraft 

De ryska styrkorna har i större andel än de ukrainska koncentrerats till staden, vilket leder till svåra förluster på ukrainskt håll. 

”Den ukrainska militären står nu inför den allvarligaste utmaningen den stött på sedan belägringen av Azov-stålverket i Mariupol”, skriver tankesmedjan.

Att erövra staden innebär att Ryssland säkrar kontroll över hela regionen – men ger inte dem någon annan signifikant militär eller ekonomisk fördel, enligt ISW. Oberoende av vem som erövrar staden kommer den ryska offensiven då att ha kulminerat, vilket enligt analysen kan ge Ukraina chansen att pressa tillbaka de ryska styrkorna. 

”Moskva kommer inte att kunna omsätta stora mängder effektiv stridskraft även om de erövrar Sievjerodonetsk, eftersom de förbrukar stridskraften slösaktigt för att ta kontrollen över staden”, skriver ISW. 

Ukrainska soldaten filmar sig själv – träffas nästan av granat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.