Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ISW: Ryska storoffensiven i Ukraina har inletts

ISW: Bilder bekräftat ryska framgångar.
Foto: MICHAEL SOHN / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ryska offensiv som många bedömare trott ska komma har nu inletts i östra Ukraina. 

Det bedömer den amerikanska tankesmedjan ISW.

Den ryska aktiviteten har ökat markant – men ISW varnar också för att offensiven ännu inte nått full styrka.

Ryska styrkor har åter tagit initiativet på slagfältet i Ukrainas östra delar och den amerikanska tankesmedjan ISW bedömer att den nya aktivitet som märks av är del av den nya ryska storoffensiv som många bedömare varnat för. 

Ukraina ska enligt ISW än så länge kunnat hindra några större ryska framsteg men skriver samtidigt att den ryska insatsen troligen inte nått sin fulla styrka än. 

Ukrainska militärkällor uppger att angrepp har slagits tillbaka på 19 platser, rapporterar norska TV2.

Den ryska militärbloggaren som skriver under pseudonymen Rybar uppger på sin Telegram-kanal att Ukraina svarat med att skjuta med det amerikanska raketartilleriet i Luhansk. Bloggaren skriver vidare att Ryssland skjutit sex robotar mot Charkivområdet, norrut, i syfte att förstöra en industribyggnad för flygplanstillverkning.

Den svenska experten Jörgen Elfving är dock inte lika säker på att det vi nu ser är en rysk nyoffensiv. Han vill ha mer information innan något definitiv går att säga. 

– Än så länge är min bild att det inte är några större anfallsrörelser, inte vad jag kan förstå några större terrängvinster av den ryska sidan. Det krävs för att tala om en stor offensiv, säger han till TT. 

Ansträngt läge för Ukraina

Samtidigt är läget otroligt ansträngt för de ukrainska trupperna. 

– Jag vet inte hur vi ska kunna stå emot den här motoffensiven. Det kommer att blir otroligt svårt. Vi har inte säger tillräckligt med ammunition – eller någonting, säger Sasha Ustinova, en ukrainsk parlamentariker, till nyhetsmagasinet Foreign Policy och fortsätter: 

– Stridsvagnarna kommer senare, allt kommer att komma senare. När de skickar Abrams (amerikansk stridsvagn red. anm) kommer vi redan att veta hur motoffensiven har gått. 

Ukrainsk militär uppskattar att de ryska styrkorna inne i landet har överstigit 300 000 man. Internationella bedömare misstänker att siffran är något lägre, men även de mest restriktiva analyserna gör gällande att det är fler ryska soldater i Ukraina nu än vad Putin gick in med för snart ett år sedan, vilket bedöms ha varit mellan 180 000 - 200 000 soldater. 

– Det kan vara så att Ryssland nu börjar fylla på med ungefär hälften av de 300 000 man som mobiliserades i höstas och som tränats och utbildats. Man vill förekomma vapenleveranser från väst och gå på offensiven innan våren kommer, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan i Sveriges Radios P1 Morgon.

”Putins kock” skickar kaxig hälsning inifrån stridsplan

Prigozjin utmanar Zelenskyj på duell: ”Om du vill så kan vi träffas ovanför molnen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.