Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Istanbuls flygplats varnar – för Sverige

Margot Wallström. Foto: Lars Larsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN

Resenärer på Istanbuls flygplats i Turkiet varnas för att resa till Sverige med motiveringen att Sverige har den högsta våldtäktsstatistiken i världen.

– Det är väl så att uppmärksamheten kring Margot Wallströms tweet väckt mycket ilska, säger Turkietexperten Paul Levin.

Under fredagen kunde resenärer på Istanbuls flygplats International Atatürk Airport ta del av skärmmeddelandet "Resevarning! Visste du att Sverige har den högsta våldtäktsstatistiken i världen?"

Daily Sabah skriver att meddelandet kom från den turkiska tidningen Güneş som publicerat en artikel med varningen. Händelsen inträffade bara dagarna efter att utrikesminister Margot Wallström (S) på twitter anklagade Turkiet för att tillåta barnsex.

 

LÄS MER: Wallström om kritiken: "Vad ska jag ursäkta?"

 

Alaraby skriver att grälet mellan Turkiet och Sverige precis blev "fulare". Nu har även hashtaggen #DontTravelToSweden fått fart på twitter.

 

Viennas flygplats gick ut med meddelande

Den turkiske vice statsministern har tidigare anklagat Margot Wallström för att vara felinformerad och händelsen väckte rubriker i internationella medier.

Bakgrunden till lagändringen, som ännu inte har gått igenom, är att domstolen anser att straffvärdet bör vara olika beroende på offrets ålder.

 

LÄS MER: Sexlagen i Turkiet – det här betyder förslaget egentligen

 

På Wiens flygplats i Österrike visades tidigare ett liknande skärmmeddelande som det i Turkiet, där det stod att Turkiet tillåter sex med barn under 15 år.

Turikets utrikesminister Mevlut Cavusoglu har bland annat sagt att informationen som dök upp i Wien och på Wallströms twitter är en reflektion av en anti-turkisk trend i Europa, skriver Abc News.

…

 

 

 

"En temperaturmätare på relationen"

Paul Levin är föreståndare vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Det är en regeringsvänlig tidning. Det är väl så att uppmärksamheten kring Margot Wallströms tweet väckt mycket ilska och många är arga och tycker att det är en felaktig bild, säger Paul Levin.

Som han uppfattat det handlar det om att tidningen Güneş köpt reklamtid för att sprida budskapet och han ser inga indikationer på ett regeringen skulle ligga bakom.

– Jag håller det inte för sannolikt att regeringen ligger bakom, men nu är de förstås medvetna om det, säger Paul Levin.

Han tror inte att händelsen kommer att få någon större inverkan på relationerna mellan Sverige och Turkiet.

– Däremot är det en temperaturmätare på att relationen just nu är dålig. Tittar man på orden som regeringstrogna tidningar använder när de beskriver Sverige är det en ganska hård retorik, säger Paul Levin.

Ambassaden vidtar åtgärder

Johan Tegel som är presstalesperson på UD berättar att man uppmärksammat det inträffade.

– Vi kan konstatera att det inte är första gången som ett sådant rykte sprids om Sverige i andra länder. Nu ligger det på vår ambassad att informera om detta, säger Johan Tegel.

 

 

 

På twitter hänvisar Sveriges ambassad i Ankara till statistik från Brottsförebyggande rådet rörande uppgifterna om våldtäktsstatistiken. Johan Tegel poängterar att det är svårt att jämföra statistik mellan länder.

Han vill inte uttala sig om huruvida meddelandet har koppling till Wallströms tweet.

– Det är inget jag vill spekulera i. Det är inte första gången ett sådant rykte sprids, säger Johan Tegel.

SVT skriver att tidningen Güneş uppgett att man på diplomatiska vägar ombetts att avpublicera texten, något ambassaden i Ankara förnekar.

 

 

 

Pezhman Fivrin som är pressekreterare hos Margot Wallström meddelar att utrikesministern inte kommer att lämna några kommentarer under fredagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.