Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Istället för nyårsraketer – en show med laser

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förslaget är inte helt nytt. Enligt Gun-Britt Svensson hos Vänsterpartiet i Växjö, har liknande initiativ setts i bland annat Boden, Linköping och Lidköping.
Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / REUTERS X01097
Vänsterpartiets förslag – en lasershow istället för raketer.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Sedan några år tillbaka är nyårsraketer och andra fyrverkerier bannlysta i Växjö kommun. Detta av miljöskäl och för att skydda djur. 

Nu har Vänsterpartiet kommit med ett förslag på ett alternativ – en lasershow, det skriver SVT Småland.

– Det är bara positivt och inte dyrare, säger Gun-Britt Svensson (V) till SVT. 

Förslaget är inte helt nytt. Enligt Gun-Britt Svensson hos Vänsterpartiet i Växjö, har liknande initiativ setts i bland annat Boden, Linköping och Lidköping. 

– Jag har sett hur mycket det har uppskattats av de kommuner som  har genomfört det här, säger hon. Det är bara positivt och inte dyrare, säger hon till SVT. 

De senaste åren har användningen av fyrverkerier på nyår och till andra firanden reglerats allt mer. Smällare är förbjudna sedan länge, och senare har även förbud mot så kallade stjärnrör införts, samt raketer med krutvikt över 75 gram.

Kommunerna kan till viss del besluta om regleringar på egen hand, och flera kommuner har gjort detta. Detta på grund av miljöskäl och för att skydda djur som skräms av raketerna. 

Sista gången som Växjö kommun firade med fyrverkerier var Valborg 2015. Förra året försökte kommunstyrelsen förbjuda fyrverkerier nästan helt och hållet, men det beslutet revs senare upp av både länsstyrelsen och förvaltningsrätten. 

Vänsterpartiet i Växjö säger till SVT att man tror att Växjöborna ändå vill ha något slags nyårsfirande. 

– Att inte ha någonting är inte så positivt. Vi lämnar det här förslaget så får vi se vad fullmäktige säger. Vi tror naturligtvis att fullmäktige tycker att det här är en bra idé, säger Gun-Britt Svensson till SVT Nyheter Småland.

Vad tycker du om att skjuta raketer på nyår?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.