Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israels regering nobbar Wallström

Margot Wallström nobbas av israeliska regeringen.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Israel är fortfarande irriterat på Margot Wallström och den svenska regeringen.
Foto: Atef Safadi / EPA/TT

TEL AVIV. Margot Wallström får inte träffa några israeliska ledare under sitt besök i regionen.

Israels regering är fortfarande irriterad på Sverige efter det svenska erkännandet av Palestina för två år sedan – och på Wallström personligen som tidigare i år förklarades vara ”inte välkommen” i Israel.

– Tyvärr kan vi av schematekniska skäl inte ta emot den svenska utrikesministern i Israel, säger israeliska UD:s talesman Emmanuel Nahshon i Jerusalem.

Informellt framgår att det inte handlar om tekniska eller praktiska skäl utan om att den israeliska regeringen nobbar Wallström av renodlat politiska skäl. Källor i Jerusalem säger till Expressen att det israeliska beslutet beror på ”svårigheter i relationerna” mellan Sverige och Israel efter det svenska beslutet att erkänna Palestina 2014. Wallström är inte heller välkommen på grund av hennes "kontroversiella anti-israeliska uttalanden", säger källorna.

Wallström tillåts passera genom Israel

Däremot får Margot Wallström passera genom Israel på väg till det palestinska området, enligt källorna.

Israel motsätter sig också det franska fredsinitiativet som är ett av skälen till Wallströms besök. Frankrike sammankallade i våras en konferens om israelisk-palestinsk fred och försöker driva frågan vidare.

– Vi anser att det franska initiativet inte bidrar till återupptagna bilaterala relationer mellan israeler och palestinier. Vi ser inte att ett sådant initiativ kan göra någon nytta, säger den israeliske UD-talesmannen Emmanuel Nahshon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.