Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israels dödsfälla – ska ha lockat Hamas ner i tunnlar

Israels militär uppgav att de inlett markinvasion – stämde inte.
Natten till fredag meddelade israeliska militären att de inlett en markoffensiv i Gaza.
Foto: HATEM MOUSSA / AP TT NYHETSBYRÅN
Men det fanns ingen markinvasion – i stället misstänks nu israelerna ha gillrat en dödsfälla för Hamas.
Foto: ATEF SAFADI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under natten till fredagen twittrade israeliska militären att de satt in markstyrkor i Gaza, vilket rapporterades av internationella medier. 

Hamasmedlemmarna som förväntade sig en markinvasion sprang mot sina tunnlar för att postera sig vid avfyrningsramper för missiler och kulsprutefästen – och blev bombade med 450 missiler av det israeliska flygvapnet. 

Men det fanns ingen markinvasion – och det misstänks att militären bluffade för att lura ut Hamasmedlemmarna, rapporterar Jerusalem Post

Bland annat New York Times, nyhetsbyrån AP och Expressen skickade under natten ut pushnotiser om att israeliska marktrupper gått in i Gaza. 

Detta efter en tweet som israeliska försvarsmakten IDF skickade ut sent på torsdagskvällen: 

”IDF:s flyg- och markstyrkor attackerar just nu i Gazaremsan”. 

https://twitter.com/IDF/status/1392953390443991040

Medier över hela världen tolkade tweeten som att israeliska marktrupper korsat gränsen och gått in i Gaza – och det tycks även islamistiska Hamas och Islamiska Jihad ha gjort. 

När nyheten kablades ut skickade grupperna sin första försvarslinje till kulsprutenästen och missilramper för att kunna kämpa mot den väntande markinvasionen – som aldrig kom. 

40 minuter lång bomkampanj

Istället hade israeliska flygvapnet skickat upp 160 plan som bombade Hamasmedlemmarna när de begav sig till tunnlarna, rapporterar Jerusalem Post. 

Under den 40 minuter långa bombkampanj släppte 450 missiler mot 150 mål i tunnelnätverket som Hamas grävt under Gaza City, av Israel kallade för ”The Metro”, rapporterar Jerusalem Post. 

Nu spekuleras det i att tweeten var skriven för att tolkas som att det rörde sig om en pågående markinvasion, för att därmed kunna locka ut motståndarna i det öppna och bomba dem, rapporterar Jerusalem Post och Times of Israel

Det är ännu oklart hur många medlemmar från Hamas och Islamiska Jihad som dödades under bombanfallen, rapporterar Jerusalem Post. 

TV: ”Hör skottsalvor och stridsvagnar som skjuter”

Expressens reporter rapporterar från gränsen till Gaza i staden Ashkelon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.