Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israels bomber ödelägger Gaza

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inrikesdepartementet totalförstördes i en flygattack.
Foto: Demotix

GAZA. Hamas anser sig ha medvind - med sina nya raketer och med stöd av Egypten.

- Israel söker vapenvila, inte Hamas, säger en ledande politiker i den islamistiska rörelsen som styr Gaza.

Samtidigt ligger regeringsbyggnaderna i Gaza i ruiner medan bomb- och raketkriget fortsätter.

Det ryker fortfarande från resterna av inrikesdepartementet i Gaza, några timmar efter det att en israelisk raket träffat byggnaden direkt. Betongblock, balkar, krossade kontorsmöbler - allt ligger i en enda röra.


Den palestinska flickan tas omhand på ett sjukhus i Gaza efter en israelisk flygattack. Israels armé har nu kallat in 75 000 reservister och hotar att gå in i Gaza.
Foto: Foto: Reuters

Marken är täckt av papper. Blanketter, brev, broschyrer. Hela ministeriets byråkratiska korrespondens ligger utspridd över ett väldigt område längs Arabförbundets gata.

Jag plockar upp ett papper som visar sig vara ett brev från Muna Aref Abu Sbeh. "Jag svär vid Gud att jag talar sanning", inleder hon sin begäran om ett nytt ID-kort.

Där ligger massor av lönebesked i bråten. Ett gäller tjänstemannen Samir Arfana med anställningsnummer 18 978. Hans senaste månadslön var 1 469 shekel netto, motsvarande knappt det dubbla i kronor. Statstjänstemännen i Gaza får betalt i israeliska pengar, den valuta som gäller i den palestinska kustremsan.

Med tanke på hur hans arbetsplats ser ut i dag är det högst osäkert när han får sin nästa lön.

En bit därifrån ligger - eller snarare låg - premiärministerns kansli. Där mötte Hamas premiärminister Ismail Haniya sin egyptiska kollega Hisham Kandil i fredags. En dag senare lades byggnaden i ruiner av en israelisk attack.

Också här samma förödelse. Rester av datorer och telefoner i rasmassorna. På toppen av ruinen vajar tre palestinska flaggor.

Begravningarna fortsatte i går i Gaza på konfrontationens fjärde dag. Nya sorgetält sätts upp.

I Beit Lahia i norra Gazaremsan har tre små barn just blivit faderlösa. Deras pappa dödades av splitter från en israelisk raket.

- Min son och en annan släkting dödades när de höll på med kaninburen på gården. Varför ska de här tre barnen nu leva utan pappa? Vem ska försörja dem, säger Talal Salman i Beit Lahia i norra Gazaremsan.

Han är far till den döde Muhammed och farfar till pojkarna Moad, 7, Sohail, 5, och Uday, 2.


Tar skydd. Civila israeler gömmer sig när Hamas attackerar med missiler. Över 600 raketer har avfyrats från Gaza in i Israel. Foto: getty images
Foto: Foto: Getty Images

Släkten är redan tidigare hårt prövad. Tre familjemedlemmar dödade i förra kriget mellan Israel och Hamas för fyra år sedan.

- Jag hoppas på vapenvila, kanske redan i morgon. Jag är optimistisk. Vi vill leva i fred som människor i resten av världen, säger Talal Salman.


Men trots intensiva israeliska flygräder mot Gaza och många palestinska dödsoffer har Hamas ingen brådska. Regimen i Gaza tycks anse att tiden är på dess sida.

Den internationella diplomatin försöker få till stånd ett eldupphör mellan Israel och Hamas. USA och EU trycker på för att Egypten ska gripa in. Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan och Khaled Meshal, en av Hamas ledare i exil, är i Kairo för överläggningar med Egyptens president Mohammed Morsi.

- Israel ber om eldupphör, inte vi. Israelerna blev överraskade över det palestinska motståndets reaktion. Våra raketer nådde Tel Aviv och Jerusalem, säger Mustafa Sawaf, en högt uppsatt Hamaspolitiker.

Han är biträdande kulturminister och vän till alla topparna i rörelsen. Men han understryker att han gör sina uttalanden som "Hamasanalytiker", inte som officiell person.


Sawaf är en av få i Hamasledningen som ger intervjuer. De flesta ligger lågt för att inte gå samma öde till mötes som Ahmed Jabari, Hamas militäre befälhavare som dödades av Israel från luften. Israel slog till mot honom sedan palestinier skjutit mer än 100 raketer mot södra Israel de närmast föregående dagarna.

- Jag kände Jabari. Vi räknade med att de skulle döda honom. Han kom hem från pilgrimsfärden till Mecka två dagar för attentatet. Han sa att "Nu är jag redo att möta Gud", berättar Mustafa Sawaf.

Under vårt samtal i hans hem nära stranden hörs det dova surrande från en israelisk drönare över oss. Sådana obemannade plan spanar över Gazaremsan och avlossar också raketer.


Gaza brinner efter en luftattack från Israel.
Foto: Foto: Paul Hackett / Reuters

- Israel trodde att det skulle komma lite fler raketer efter mordet på Jabari. I dag lever fem miljoner israeler i rädsla och är beredda att ta skydd. De har förlorat den segerkänsla de hade efter att ha dödat Jabari, säger Sawaf.

- Israel förlorar för varje dag som går. De vet att en markoffensiv blir dyrbar även om de är starka.

- De vill inte ha en stor upptrappning. Deras hemmafront är inte redo för det. Den regionala situationen är inte bra för Israel, säger han.

Hamas anser sig ha vinden i ryggen på grund av den arabiska våren. Flera arabländer regeras nu av islamister, framför allt Egypten där det styrande Muslimska brödraskapet har nära band till Hamas. I det förra kriget, vintern 2008-2009, motarbetade dåvarande egyptiske presidenten Hosni Mubarak Hamas, men i dag uttrycker den egyptiska regimen solidaritet.


Och vad gäller "hudna", långvarig vapenvila, är det inte aktuellt, enligt Sawaf. Hamas har Israels utplåning på programmet och han bekräftar att Hamas aldrig kommer att erkänna den judiska staten.

- Hela Israel är ockuperat land. Före 1948 var det Palestina, den situationen måste återställas, säger Sawaf.

- En lång vapenvila är tänkbar efter det att Israel avslutar ockupationen av Västbanken och Gaza och erkänner en palestinsk stat. Men vi kommer aldrig att erkänna Israel, säger han.

Även den oberoende politiske analytikern Talal Okel anser att Hamas har övertaget nu trots det militära underläget. Och att Hamas har stärkt sin ställning i Gazaopinionen sedan striderna började.


Han är en känd kommentator i arabiska och andra medier. Strax före vårt samtal intervjuades han av Israels radio - och medan vi talar blir han uppringd av Radio Kuwait.

- Israel vill inte ha en stor landinvasion. De vill inte återockupera Gaza. De vill inte få bort Hamasregimen eftersom de har nått ett strategiskt mål genom att splittra Palestina med Hamas i Gaza och Fatah på Västbanken, säger Talal Okel.

- Netanyahus kalkyl har slagit fel. Han ville förbättra sina chanser i valet genom att döda Jabari. Nu söker han vapenvila.

- Jag är anti-Hamas. Jag är progressiv demokrat. Men i den här situationen stöder alla i Gaza det väpnade motståndet, säger han.


Vi hör smällen av en raket under samtalet. Talal Okel säger att det har varit en svår natt med explosioner hela natten.

- Det här är ett farligt område. De bombade en Hamasbyggnad i närheten och ett av säkerhetens hus. Det har skjutits raketer härifrån, säger Okel.

- Ja, motståndsmännen skjuter raketer från bostadsområden. De har inget annat val. Hela Gaza är ju så litet, säger han.

Just att Hamas och andra militanta grupper avfyrar raketer från bostadsområden är Israels förklaring till att civila dödas när Israel attackerar avfyrningsramper.

Trots att de palestinska analytikerna i Gaza är övertygade om att Israel inte ska starta en markoffensiv mobiliseras israeliska trupper längs gränsen. Regeringen har gett klartecken för att kalla in ytterligare 75 000 soldater - och den politiska uppslutningen är massiv bakom de militära aktionerna. Flertalet israeler verkar anse att det krävs ett massivt tillslag för att sätta stopp för raketbeskjutningen från Gaza.

Förre israeliske flygvapenchefen Eitan Ben Eliyahu sammanfattar i New York Times vad många av hans landsmän tycker.

- Det finns en teori, som jag tror på, att Hamas inte vill ha en fredlig lösning utan bara vill hålla i gång konflikten för alltid tills de på något sätt i sin dröm tar över hela Israel. Det finns en stor chans att vi kommer att gå in i Gaza på marken igen, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.