Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israels bluff om Iran och atombomber

Israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu.
Foto: Seth Wenig
Skärmdump från theguardian.com.

Topphemligheter från flera internationella säkerhetstjänster kan snart vara blottade.

En ny superläcka har lämnat över tusentals dokument från bland annat amerikanska, brittiska och israeliska underrättelsetjänsten till tv-kanalen al-Jazeera rapporterar The Guardian.

Första avslöjandet: israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu varnade för att Iran snart kunde bygga kärnvapen - trots att uppgifterna inte stöddes av den egna säkerhetstjänsten.

När Benjamin Netanyahu talade inför världens mäktigaste ledare under ett möte i FN 2012 förklarade han att Iran inom kort skulle kunna bygga egna kärnvapen.

Han förtydligade varningen med att hålla upp en teckning av en bomb där en röd linje visar den kritiska punkten vid 90 procent när det är möjligt att förvandla anrikat uran till en atombomb - samtidigt som han krävde att världen agerade för att stoppa processen.

Men nu visar hemliga dokument som al-Jazeera tagit del av att den israeliska säkerhetstjänsten Mossad inte alls stod bakom premiärministerns uttalande.

Mossad skriver att "även om Iran har ackumulerat tillräckligt med 5-procentigt uran för att tillverka flera bomber, och har anrikat en del av det till 20 procent, så verkar de inte redo att anrika det till högre nivåer" rapporterar The Guardian som också tagit del av dokumenten som al-Jazeera kommit över.

Ny superläcka

De topphemliga uppgifterna är en del i ett gigantiskt material från en ny superläcka - där säkerhetsklassade dokument från flera av världens ledande underrättelsetjänster avslöjar internationella kontakter dem emellan under en tioårsperiod, från 2006 fram till förra året rapporterar The Guardian.

Dokumenten ska bland annat innehålla detaljerad information om insatser riktade mot al-Qaida, IS och andra terrororganisationer. Men även uppgifter som avslöjar att CIA försökte etablera kontakt med palestinska Hamas trots ett förbud från amerikanska regeringen, att Sydkoreas säkerhetspolis kartlade ledaren för Greenpeace och att Sydafrika spionerade på Ryssland i samband med en kontroversiell gemensam satellitaffär.

Läckan kommer bara 20 månader efter att visselblåsaren Edward Snowden lämnade ut tusentals dokument till The Guardian som främst visar teknisk övervakning.

Dokumenten som al-Jazeera kommit över handlar i stället om så kallad "mänsklig information" som bygger på uppgifter från spioner "på gatan".

Känsliga förhandlingar med Iran

Det första avslöjandet som rör Benjamin Netanyahu kommer samtidigt som läget är ytterst spänt mellan Israel och USA.

Benjamin Netanyahu ska tala inför den amerikanska kongressen 3 mars och Vita huset frukar att den israeliska premiärministerns uttalanden, som ofta är mycket kraftfulla, kan skada de känsliga förhandlingarna med Iran om deras kärnvapenprogram. Slutdatum för att komma överens om ett ramavtal är satt till slutet av mars.

En israelisk regeringskälla som The Guardian talat med hävdar dock att det inte finns några motsättningar mellan Netanyahu och Mossad angående deras åsikter om Irans möjligheter att bygga en atombomb.

- Israel anser att det föreslagna kärnbränsleavtalet med Iran är ett dåligt avtal för det möjliggör för världens främsta terrorstat att skapa de nödvändiga delarna i en kärnvapenbomb, säger talespersonen till The Guardian.

Benjamin Netanyahu har klargjort att han tänker försöka stoppa alla avtal som kan ge Iran tillgång till kärnvapen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.