Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israels armé lämnar delar av Gazaremsan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En israelisk stridsvagn nära gränsen till Gaza på lördagen.
Foto: Tsafrir Abayov

Israeliska armén har nu dödförklarat den soldat som man hittills har betraktat som fånge hos Hamas . 

Den israeliska militären meddelade natten mot söndag att 23-årige Hadar Goldin hade dödats i strid på fredagen. 

Det var den förmodade kidnappningen av Hadar Goldin som ledde till att den vapenvila som inletts skakades i fredags då det kom uppgifter om att den israeliske soldaten tagits tillfånga.

Men nu i natt meddelade israeliska armén att man dödförklarat Hadar Goldin - han ska ha avlidit i en strid i fredags.

Israels försvarsminister, tillsammans med militärens högste rabbin, träffade soldatens familj i deras hem i staden Kfar Saba där hundratals personer från hela Israel samlats.

Nyhetsbyrån AP berättar om starka reaktioner bland de sörjande då dödsbudet meddelades.

Tidigare under kvällen kom också meddelandet om att israeliska trupper sig tillbaka från områden i Gaza efter ett israeliskt beslut att ensidigt avsluta delar av krigsinsatsen. 

Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att insatsen kommer att fortsätta så länge det behövs. 

Samtidigt fortsätter tung beskjutning och sökandet efter en tillfångatagen israelisk soldat.

För första gången under den 26 dagar långa våldsvågen har israeliska trupper dragit sig tillbaka från palestinska bostadsområden i norra och södra Gazaremsan. En armétalesman säger att Israel är "ganska nära" att ha förstört de tunnlar som landet anser utgöra ett centralt hot. 

"Kommer fortsätta"

Samtidigt kommer något motstridiga uppgifter från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. 

– Israel kommer att fortsätta insatsen så länge det behövs, och med så stark styrka det behövs, säger han. 

Boende i stadsdelen Beit Lahiya i norra Gaza fick meddelandet att de kan återvända till sina hem. Vittnen bekräftade uppgifterna och säger sig ha sett hur trupper drog sig tillbaka. 

Många vågade ändå inte ge sig ut på gatorna, eftersom det kändes för osäkert, rapporterar bland andra al-Jazeera.

– De har informerats om att det är säkert för civila att återvända till Beit Lahiya och Al-Atatra, sa en talesperson till AFP. 

Palestinska representanter kom till planerade förhandlingar i Egypten. Men den israeliska regeringens säkerhetsråd har beslutat att överge försöken till gemensamt eld upphör och i stället ensidigt slutföra sin militära operation i Gaza och därefter dra sig tillbaka, rapporterar tidningen Haaretz.

När ett slut på stridigheterna skulle kunna nås är oklart. Intensiv eldgivning skedde i andra delar av Gaza under lördagen, bland annat mot ett universitet och en central moské.

Under det första dygnet efter det misslyckade eldupphöret i fredags har minst 114 Gazabor, de allra flesta civila, dödats enligt palestinska hälsokällor.

Mer än 1 700 palestinier, de flesta civilpersoner, och 66 israeler har mist livet sedan Israel startade offensiven i Gaza den 8 juli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.