Israels ambassadör: Sverige skadade fredsprocessen

Israels Sverige-ambassadör Ilan Ben-Dov.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Benny Gantz, ledare för det nya mittenpartiet Blåvitt ses som Benjamin Netanyahus främsta, och enda utmanare.
Foto: JIM HOLLANDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Premiärministern Benjamin Netanyahu i måndags – dagen innan valdagen.
Foto: JINI JINI / EPA / SCANPIX / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Ilan Ben-Dov.
Foto: Expressen
Israels ambassadör i Sverige med direkt i Expressens nyhetssändning om valet.
Foto: Expressen

Sveriges erkännande av Palestina som en stat skadade fredsprocessen med Israel, menar landets ambassadör i Sverige.

– Sverige har varit väldig ensidigt när det kommer till Mellanöstern, säger ambassadören Ilan Ben-Dov som på tisdagen medverkade live i Expressen TV inför dagens parlamentsval i Israel.

I oktober 2014 erkände den svenska regeringen Palestina som en självständig stat.

– Genom vårt beslut vill vi bidra till att ge en ny dynamik till en avstannad fredsprocess, sa utrikesminister Margot Wallström (S) vid tillfället.

Nu, fyra och ett halvt år senare, på valdagen i Israel, menar Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, att relationerna länderna emellan fortsatt är ansträngda.

– Det var ett misstag som orsakade mycket skada i fredsprocessen mellan palestinier och israeler. För när den svenska regeringen bestämde utgången så förstörde de för palestinierna att komma till oss för att förhandla. För om det det får ett resultat på ett silverfat av Sverige, varför ska de då förhandla.

 ”Sverige har en väldigt ensidig bild”

Enligt Ilan Ben-Dov är den svenska regeringen partisk i sin syn på konflikten mellan Israel och Palestina.

– Vi behöver förbättra relationen. Det finns många sätt att göra det. Det är ingen hemlighet att relationerna inte har varit bra på flera år. Sverige har en väldigt ensidig bild när det kommer till Mellanöstern, säger han i Expressen TV.

När Israels invånare i dag går till val har landets premiärminister Benjamin Netanyahu suttit vid makten i tio år.

I valrörelsen, som har beskrivits som ovanligt hätsk, anses exgeneralen Benny Gantz, ledare för nya mittenpartiet Blåvitt vara den enda egentliga utmanaren. 

Ambassadören Ian Ben-Dov menar samtidigt att de båda har mycket gemensamt när det gäller den mest centrala politiska frågan i landet.

– Den viktigaste punkten på vår agenda är säkerhet och försvarandet av Israel. Och jag tror att de inom det här området är väldigt lika. Skillnaderna är inte så stora, det är bara nyanser.

Ilan Ben-Dov gästade Livestudion i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.