Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israels ambassadör kan återvända

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ambassadör Isac Bachman kan snart återvända till Sverige, enligt uppgifter till Yediot Ahronot.
Foto: Emil Nordin

TEL AVIV. Israel sänder tillbaka sin ambassadör till Sverige inom två veckor, uppger Israels största tidning.

Anledningen ska vara att inga andra europeiska länder tycks följa det svenska exemplet och erkänna Palestina – och därför har Israel inget intresse av att ”förvärra krisen”.

Den israeliska regeringen är mycket belåten med utvecklingen i den diplomatiska krisen med Sverige, rapporterar Yediot Ahronot, Israels största tidning. Israeliska UD-tjänstemän anser att de genom sin diplomati har lyckats övertala andra länder att inte gå i Sveriges fotspår och erkänna en palestinsk stat.

– Vi stoppade den svenska snöbollen. Som det ser ut just nu verkar svenskarna förbli isolerade, säger en högt uppsatt UD-tjänsteman i Jerusalem till tidningen.

Han uttalade sig efter överläggningar där bland andra den hemkallade ambassadören Isaac Bachman deltog.

Fruktade kredjereaktion

Israel reagerade skarpt på det svenska beslutet att erkänna Palestina eftersom man fruktade en kedjereaktion i Europa. När denna nu åtminstone för tillfället tycks utebli tänker tjänstemännen på israeliska UD rekommendera sin utrikesminister Avigdor Lieberman att inte förvärra krisen mer än nödvändigt, enligt tidningen.

”Högt uppsatta tjänstemän i Jerusalem bedömer att rekommendationen till minister Lieberman blir att sända tillbaka den israeliske ambassadören till Stockholm inom två veckor”, skriver Yediot Ahronot.

Sverige försökte pressa grannländer

Reportern som skrivit artikeln, Itamar Eichner, har sedan många år goda kontakter i israeliska regeringskretsar och fungerar ofta som något av ett språkrör, inte minst för utrikesdepartementet.

Enligt tidningen ska Sverige utan framgång ha försökt pressa sina grannländer att erkänna Palestina. Men Norge, Danmark och Finland har förklarat att de inte tänker göra det. Också Lettland har meddelat Israel att man inte följer efter Sverige. 

Israeliska UD ser dessa länders beslut som en protest mot att Sverige inte konsulterade dem i förväg, skriver Yediot Ahronot.

Officiellt är det ännu inte klart när israeliske ambassadören i Sverige, Isaac Bachman, återvänder. 

"Han befinner sig fortfarande i Israel för konsultationer", skriver ambassadens chargé d'affaires, Uri Rothman, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.