Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israels ambassadör: "Ett starkt missnöje"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Isaac Bachman, Israels ambassadör.
Foto: Emil Nordin
Israel kallar hem ambassadören från ambassaden i Stockholm.
Vi känner ett starkt missnöje, säger Isaac Bachman till Expressen.

TEL AVIV. Israels ambassadör Isaac Bachman lämnar Stockholm – med tungt hjärta.

Hans regering kallar hem honom i protest mot Sveriges erkännande av Palestina.

– I det här fallet måste vi uttrycka vår åsikt skarpt och tydligt, men jag hoppas förbindelserna snart återgår till det normala, säger Bachman till Expressen.se.

Nästa vecka skulle Isaac Bachman ha deltagit i flera evenemang i Sverige för att stärka det svensk-israeliska samarbetet på områden som hightech och medicin. Den israeliske ambassadören i Stockholm såg fram mot detta, men tvingas i stället av den politiska utvecklingen att resa hem till Jerusalem.

– Vi känner ett starkt missnöje med den svenska åtgärden att erkänna en palestinsk stat. Det är det första den nya svenska regeringen gör inom utrikespolitiken överhuvudtaget, så vi är oroade över vad som ska ske i framtiden, säger Isaac Bachman.

– Ibland måste man sätta ned foten och uttrycka sin åsikt skarpt. Det här är ett sådant fall. Vi vill inte bli osams eller bryta förbindelser, men vi är mycket missnöjda.

– Förbindelserna mellan våra länder är tillräckligt goda för att vi ska kunna övervinna också det här. Jag tror båda sidors avsikt är att allt snart ska återgå till det normala, säger han.

"Djupt obehag"

Ambassadör Bachman är liksom sin chef utrikesminister Avigdor Lieberman oroad över ett par ministrar i den svenska regeringen som de uppfattar som våldsamt anti-israeliska.

– Jag känner djupt obehag över att två svenska ministrar har ett förflutet som innehåller provokativ och till och med olaglig verksamhet riktad mot Israel.  Jag är oroad både över deras provokativa agerande och över att de uttalar sig mycket skarpt mot oss, säger han.

Ambassadören avser de båda miljöpartisterna bostadsminister Mehmet Kaplan och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Kaplan var ombord på ett av fartygen i flottiljen Ship to Gaza 2010. Han och övriga ombord greps när israelisk militär bordade fartyget.

Fridolin greps

Fridolin greps av israelisk militär 2003 i byn Budrus på Västbanken där det pågick en protest mot den säkerhetsbarriär/mur israelerna höll på att bygga. Jag minns hur jag själv på nyårsafton 2003 träffade den gripne Fridolin på en polisstation utanför Jerusalem innan han förpassades ur Israel.

– Vi förväntar oss en mera balanserad politik av Sverige som vill framstå som en rättvis medlare. Den nya svenska regeringens inställning inger oro, säger Isaac Bachman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.