Isaac Bachman, Israels ambassadör. Foto: Emil NordinIsaac Bachman, Israels ambassadör. Foto: Emil Nordin
Isaac Bachman, Israels ambassadör. Foto: Emil Nordin
Israel kallar hem ambassadören från ambassaden i Stockholm.Israel kallar hem ambassadören från ambassaden i Stockholm.
Israel kallar hem ambassadören från ambassaden i Stockholm.
Vi känner ett starkt missnöje, säger Isaac Bachman till Expressen.Vi känner ett starkt missnöje, säger Isaac Bachman till Expressen.
Vi känner ett starkt missnöje, säger Isaac Bachman till Expressen.

Israels ambassadör: "Ett starkt missnöje"

Publicerad

TEL AVIV. Israels ambassadör Isaac Bachman lämnar Stockholm – med tungt hjärta.

Hans regering kallar hem honom i protest mot Sveriges erkännande av Palestina.

– I det här fallet måste vi uttrycka vår åsikt skarpt och tydligt, men jag hoppas förbindelserna snart återgår till det normala, säger Bachman till Expressen.se.

Nästa vecka skulle Isaac Bachman ha deltagit i flera evenemang i Sverige för att stärka det svensk-israeliska samarbetet på områden som hightech och medicin. Den israeliske ambassadören i Stockholm såg fram mot detta, men tvingas i stället av den politiska utvecklingen att resa hem till Jerusalem.

– Vi känner ett starkt missnöje med den svenska åtgärden att erkänna en palestinsk stat. Det är det första den nya svenska regeringen gör inom utrikespolitiken överhuvudtaget, så vi är oroade över vad som ska ske i framtiden, säger Isaac Bachman.

– Ibland måste man sätta ned foten och uttrycka sin åsikt skarpt. Det här är ett sådant fall. Vi vill inte bli osams eller bryta förbindelser, men vi är mycket missnöjda.

– Förbindelserna mellan våra länder är tillräckligt goda för att vi ska kunna övervinna också det här. Jag tror båda sidors avsikt är att allt snart ska återgå till det normala, säger han.

"Djupt obehag"

Ambassadör Bachman är liksom sin chef utrikesminister Avigdor Lieberman oroad över ett par ministrar i den svenska regeringen som de uppfattar som våldsamt anti-israeliska.

– Jag känner djupt obehag över att två svenska ministrar har ett förflutet som innehåller provokativ och till och med olaglig verksamhet riktad mot Israel. Jag är oroad både över deras provokativa agerande och över att de uttalar sig mycket skarpt mot oss, säger han.

Ambassadören avser de båda miljöpartisterna bostadsminister Mehmet Kaplan och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Kaplan var ombord på ett av fartygen i flottiljen Ship to Gaza 2010. Han och övriga ombord greps när israelisk militär bordade fartyget.

Fridolin greps

Fridolin greps av israelisk militär 2003 i byn Budrus på Västbanken där det pågick en protest mot den säkerhetsbarriär/mur israelerna höll på att bygga. Jag minns hur jag själv på nyårsafton 2003 träffade den gripne Fridolin på en polisstation utanför Jerusalem innan han förpassades ur Israel.

– Vi förväntar oss en mera balanserad politik av Sverige som vill framstå som en rättvis medlare. Den nya svenska regeringens inställning inger oro, säger Isaac Bachman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag