Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israeliskt säkerhetsföretag spionerade på journalister

Följ senaste nytt i Expressen TV
Jamal Khashoggi, journalist från Saudiarabien, mördades i Turkiet år 2018.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN

NSO – ett israeliskt säkerhetsföretag pekas ut för att genom sin spiontjänst ”Pegasus” genomföra avlyssning av privatpersoner.

Enligt The Guardian har de sålt tjänsten till auktoritära regimer som Ungern och Saudiarabien, som anklagas för att spionera på journalister, advokater och människorättsaktivister.

Spiontjänsten kopplas bland annat till det uppmärksammade mordet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi år 2018.

Tjänsten ”Pegasus” är en skadlig kod som skickas in i en mobiltelefon och sedan ger användaren tillgång till allt från meddelanden, telefonlistor, mejl, mikrofon och platstjänster. 

Köparen av tjänsten från det israeliska säkerhetsföretaget NSO kan därmed spionera på personen. Genom att följa platstjänster så kan användaren i realtid se hur hen rör sig och var hen befinner sig.

The Guardian kan i dag rapportera att över 50 000 journalister, advokater och människorättsaktivister fått sina telefoner kapade av tjänsten.

Utifrån information i läckta data har The Guardian tillsammans med Amnesty Internationals säkerhetsanalytiker, kunnat ringa in tio auktoritära stater som misstänks ha köpt NSO:s tjänster för att kunna spionera. 

De staterna är: Azerbajdzjan, Bahrain, Kazakstan, Mexiko, Marocko, Rwanda, Saudiarabien, Ungern, Indien och Förenade arabemiraten.

Enligt en källa till The Guardian med insyn rör det sig om totalt 45 länder som köper tjänsten.

Spionerar på oskyldiga

NSO menar själva att de inte säljer sin tjänst direkt till regeringar, utan bara till underrättelsetjänster, polisiära myndigheter och militär. 

I en egen rapport har de släppt delar av hur köpekontraktet ser ut, NSO menar att det bara får användas för underrättelse om kriminalitet eller hot mot rikets säkerhet.

Det finns inget i läckan som antyder att tjänsten inte använts för det, analyser av data visar att nummer till misstänkt kriminella finns i listan. Men det finns också gott om personer som inte har sådana kopplingar, däribland journalister som utreder korruption, människorättsaktivister såväl som oppositionspolitiker och regimkritiker.

Vilket då skulle vara ett brott mot kontraktet.

Den tesen stöds av att en undersökning på 67 telefoner som tillhört bland annat journalister och advokater vars telefonnummer figurerat på listan. Totalt 37 telefoner visade sig hackade av ”Pegasus”.

Kopplas till flera mord

Mest frekvent användare av tjänsten tycks vara Mexiko däröver 15 000 telefonnummer återfanns på den läckta listan. I listan av nummer fanns mexikanska frilansjournalisten Cecilio Pinedo Brito telefon, han mördades vid en biltvätt sedan hans mördare lyckats lokalisera honom. Hans telefon kunde dock aldrig hittas och har därför inte kunnat analyseras.

I Europa har över tusen personer övervakats och där visar analysen att Ungern är den värsta syndaren. Enligt anklagelserna ska premiärminister Viktor Orbán nyttjat tjänsten för sitt krig mot de fria medierna i landet.

Den ungerska regeringen förnekar att de använts tjänsten för spioneri.

I analys av läckta data har granskarna också sett att tjänsten använts av Saudiarabien och Förenade arabemiraten för att spionera på personer nära den mördade Washington Post journalisten Jamal Khashoggi. Men också för att spionera på den turkiska åklagare som utrett fallet.

NSO vill inte kommentera vilka kunder de har eller vilka mål de har.

Ygeman (S) om Huawei: Går inte att utesluta spioneri 

Huawei portas från svenska 5G-nät

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.