Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israelisk protest mot Kaplans uttalanden

"Vi kommer att finna ett sätt att uttrycka våra synpunkter till den svenska regeringen", säger Isaac Bachman.
Foto: Emil Nordin
Bachman slår fast att bostadsminister Mehmet Kaplans kommentar är antisemitisk.
Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN

Israels ambassadör Isaac Bachman rasar mot bostadsminister Mehmet Kaplans uttalande att palestinier behandlas som judar i 30-talets Tyskland.

Han slår fast att kommentaren är antisemitisk - och nu ska ambassaden protestera.

– Vi kommer att finna ett sätt att uttrycka våra synpunkter till den svenska regeringen, säger Bachman.

Israel har reagerat med bestörtning på bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) uttalande.

– Mehmet Kaplans jämförelse mellan Israel och nazisterna är klart antisemitisk. Inte bara enligt min uppfattning som israelisk ambassadör, utan också enligt både USA:s och EU:s officiella definitioner. Det amerikanska utrikesdepartementet skriver att ett exempel på antisemitism är att jämföra dagens israeliska politik med nazism, säger han, och fortsätter:

– Det är helt uppenbart att det inte finns några likheter. Israel försvarar sig mot terrorism, raketer, knivattacker, självmordsbombare. Nazisterna attackerade judar helt utan provokation. Man kan inte jämföra självförsvar med folkmord.

Besviken på regeringen

Han säger sig vara mycket besviken, inte bara på Mehmet Kaplan utan på Sveriges regering.

– Vi är besvikna på att en minister som redan gett uttryck för ensidiga antiisraeliska åsikter nu också uttalat antisemitiska åsikter. Vi är besvikna på att det i Sveriges regering, som så starkt betonar mänskliga rättigheter och bekämpar rasism och antisemitism, finns en minister som inte lever upp till dessa principer.

"Helt oacceptabla"

Nu säger man från Israels sida att man kommer att ta upp detta med sin svenska motpart.

– Vi kommer att finna ett sätt att uttrycka våra synpunkter till den svenska regeringen. Det ligger fortfarande på ambassadnivå, det finns ingen reaktion på utrikesdepartementet i Jerusalem än, säger ambassadör Isaac Bachman, och hämtar stöd från svenska medier:

– Också reaktionerna i svenska medier visar att ministerns uttalanden är helt oacceptabla, avslutar han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.