Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israelisk militär har bordat Ship to Gaza

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bilden är tagen från resan, samtliga 20 personer på båten att transporteras till israeliska hamnstaden Ashdod inom det närmsta dygnet.
Båten Marianne av Göteborg är skeppet som har bordats.

Israelisk militär har bordat Ship to Gaza som var på väg från Sverige Gazas hamn, rapporterar Haaretz.com.

Det var sent under natten mot måndagen som båten Marianne av Göteborg bordades av israelisk militär på internationellt vatten. Enligt ett pressmeddelande från organisationen tappade de kontakt med besättningen strax före klockan ett på natten.

Båten stoppades 97 sjömil från destinationen i Gazas hamn.

Nu kommer samtliga 20 personer på båten att transporteras till israeliska hamnstaden Ashdod inom det närmsta dygnet.

Fartyget, en ombyggd fiskebåt, var lastat med medicinsk utrustning och solcellspaneler.

På Twitter skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt:

"Så beter sig en arrogant ockupationsmakt", skriver han.

"Väldigt oroliga"

Så sent som 2010, dödades nio personer när israelisk militär bordade Ship to Gaza.

Victoria Strand, talesperson på Ship to Gaza, berättar att de förde kontakt med båten varje timme. Plötsligt upphörde kontakten och de blev väldigt oroliga.

– Vi blev väldigt oroliga. Det var obehagligt att inte veta vad som hänt. Och vi har fortfarande ingen bekräftelse på att alla mår bra, säger hon.

Enligt henne ska tre fartyg från Israeliska armén ha befunnit sig i närheten av båten när de tappade kontakt med Marianne av Göteborg.

Nu hoppas organisationen på snabba diplomatiska åtgärder.

– Det är ett svenskt fartyg utan vapen lastade som bordats på internationellt vatten. Vi inkräktar inte på Israels vatten, det här strider mot lag och rätt. Ship to Gaza kommer kräva att Sverige agerar, säger Victoria Strand.

Israeliska militären, IDF, skriver om händelsen på sin blogg.

Tömde ut "diplomatiska kanaler"

"Efter att ha uttömt alla diplomatiska kanaler, beordrade den israeliska regeringen den israeliska flottan att omdirigera ett fartyg för att förhindra ett brott mot den marina blockaden av Gazaremsan", skriver en talesperson.

Enligt israelisk militär ska de flera ha gånger ha rått Marianne av Göteborg att ändra kurs. Men efter att båten vägrat, ska militären ha slagit till mot fiskebåten och bordat den.

Utrikesdepartementet är redan inkopplat på ärendet.

– Vi har väldigt tät kontakt med vår ambassad i Tel Aviv. Men vi vet ännu inte hur personerna mår. Vi har framfört till israeliska myndigheter vad vi tycker om den här bordningen, säger Tobias Vestergren på UD:s presstjänst.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger till AP att Israels sjöblockad av Gaza är avsedd att blockera vapen från att nå militanta islamister på kustremsan och är i enlighet med "internationell rätt".

Han sade att försök att bryta blockaden är "ingenting annat än en demonstration av hyckleri och lögner."

Ship to Gaza

Är en svensk, partipolitiskt och religiöst obunden organisation. Deras syfte är att skicka humanitärt bistånd till Gaza. Organisationen vill även skapa medial uppmärksamhet kring blockaden av Gaza som pågått sedan 2007.

Båtarna har bordats ett flertal gånger tidigare. Bland annat: 2010, 2012 och nu 2015.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.