Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israelisk flygattack mot Gaza under natten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lågor stiger från Gaza efter nattens flygattack från Israel.
Foto: Said Khatib

Israel har inlett flygattacker mot Gaza.

Angreppet kommer efter att tre kidnappade israeliska tonåringar hittades döda under måndagen.

Nu har även raketer mot israeliska mål avfyrats från Gaza. 

Det israeliska flygvapnet har attackerat flera mål i Gaza under natten mot tisdagen, rapporterar Haaretz. 34 platser på Gazaremsan uppges ha beskjutits. Ingen person uppges ha dött i flygräden, rapporterar AP. 

Det är ännu inte klart om det är vedergällningsaktion från israelisk sida, men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu svor under måndagen att hämnas de tonåringar som hittats döda efter en misstänkt kidnappning. Den israeliska försvarsministern Moshe Yaalon klandrar Hamas för ungdomarnas död.

– Vi kommer att fortsätta jaga ungdomarnas mördare och vi kommer inte att vila eller tystna förrän vi har fått tag i dem, säger han till AP.  

Varning från Hamas

Den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas har fördömt kidnappningen. 

Hamas har inte tagit på sig kidnappningen, men varnade Israel med orden "portarna till helvetet öppnas" från att attackera palestinska områden, rapporterar AP. 

Enligt en tweet från den israeliska armén ska "terrorister från Gaza" ha avfyrat flera raketer mot Israel under natten mot tisdagen. 

Bakgrund: kidnappningen

Den 12 juni försvann de tre israeliska ungdomarna Eyal Yifrach, 19, Gilad Shaar, 16 och Naftali Fraenkel, 16 utanför Hebron på Västbanken. Killarna var ute och liftade när de försvann. 

Anhöriga till de kidnappade beskriver dem som varma och snälla. När de anhöriga inte fick kontakt med ungdomarna kontaktade de omgående polis, rapporterar Jerusalem Post

Hundratals arresterade

Trion hittades i måndags i närheten av där de kidnappades. Som ett resultat av kidnappningen startade den israeliska armén ett enormt sökpådrag på Västbanken och genomförde flera operationer mot Hamas. Den israeliska säkerhetstjänsten har släppt bilder på de misstänkta kidnapparna, rapporterar CNN.  

De tre mördade israeliska ungdomarna begravdes sida vid sida på tisdagseftermiddagen lokal tid, rapporterar Jerusalem Post.

Militäroperationen har inneburit hundratals arresterade i Gaza. Två personer uppges ha skjutits ihjäl i samband med en av sökinsatserna, rapporterar Haaretz.  

Utökad reseavrådan för svenskar

På grund av händelserna har den svenska ambassaden i Tel Aviv gått ut med en utökad reseavrådan. Ambassaden uppmanar nu till ökad försiktighet vid resor på Västbanken. 

– Det finns personer här på UD som följer läget noggrant för att se om det behövs en utökning av reseavrådan, säger Lina Eidmark på UD:s presstjänst.

Sedan tidigare avråder ambassaden från resor till Gaza och icke nödvändiga resor i närområdet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.