Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israel stänger ner mot corona för andra gången

Ny studie på Danderyds sjukhus: ”Väldigt positiva resultat”.
En man besöker en synagoga omringad av skyddsfönster och plastfilm.Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Testtält uppställt i Haifa.Foto: MAHMOUD ILLEAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Israel stänger ner landet i tre veckor.
Landet blir det första i världen att stänga ner för en andra gång under pandemin, skriver BBC

Många Israeliska medborgare hade sett fram emot att fira Rosh Hashanah, det judiska nyåret, under helgen. Men lagom till firandet införde landet återigen nya restriktioner och utegångsförbud. Detta innebär att Israel blir det första landet i världen att stänga ner två gånger, under pandemin. 

Den senaste tiden har Israel haft de högsta coronasiffrorna i världen. På fredagen är det 177 000 bekräftade fall och närmre 1 200 döda med Cvoid-19. De senaste dagarna har ladet haft cirka 5 000 nya fall om dagen, uppger den brittiska nyhetssajten. 

Enligt premiärminister Benjamin Netanyahu är åtgärden nödvändig efter att hälsomyndigheter varnat för de stigande coronafallen.

De nya reglerna är omfattande och kommer gälla i hela landet minst tre veckor. Från och med fredag får israelerna inte befinna sig mer än en kilometer från sina hem. Man får inte heller samlas fler än tio personer inomhus. Alla skolor och shoppingcentrum kommer också att hållas stängda. 

De nya reglerna möttes av hårt motstånd och protester, uppger lokal medier. 

Nedstängingen kommer inte bara påverka det judiska nyåret, utan pågår också under familjehögtiderna Yom Kippur och Sukkot. Benjamin Netanyahu säger att han är medveten om att nedstängningen kommer påverka firandet av de judiska högtiderna.

– Det här är inte den typ av firandet vi är vana vid. Och vi kan verkligen inte fira med våra storfamiljer, sade han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.