Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israel har inlett markoffensiv i Gaza

Den israeliska militären överväger en markinvasion av Gaza, enligt israeliska medier.
Ett hus som blivit beskjutet i Petah Tikva, i närheten av Tel Aviv. De senaste dagarna har Hamas skjutit över 1 500 raketer mot Israel, enligt israeliska militären.
Foto: TASS / ANDREI SHIROKOV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Den israeliska försvarsmakten uppger att man har slagit ut elva nyckelpersoner i Hamas.
Foto: IDF / IDF
En av de byggnader som förstörts i de israeliska flygattackerna.
Foto: MAJDI FATHI/NURPHOTO/SHUTTERSTOC / MAJDI FATHI/NURPHOTO/SHUTTERSTOC SHUTTERSTOCK
Nära 70 palestinier har dödats i israeliska flygräder.
Foto: MAJDI FATHI/NURPHOTO/SHUTTERSTOC / MAJDI FATHI/NURPHOTO/SHUTTERSTOC SHUTTERSTOCK
Israeliska soldater vid gränsen till Gaza.
Foto: ATEF SAFADI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

TEL AVIV. Israeliska markstyrkor attackerar Gaza tillsammans med flygvapnet, meddelar den israeliska militären. 

Stridsvagnar och artilleri skjuter in i det palestinska området på fredagen medan 160 flygplan deltar i offensiven.

Inga israeliska soldater har ännu gått in i Gaza, enligt militären.

Samtidigt riktar palestinierna intensiva raketattacker mot Israel i de värsta striderna sedan Gazakriget 2014.

Israel satte på fredagen in markstyrkor i offensiven mot Gaza. Det rör sig hittills om artilleri och stridsvagnar, men den israeliska militären koncentrerar också trupper intill Gazagränsen.

Den palestinska kustremsan står nu under intensiv beskjutning både från luften och marken. Stridsvagnar, artilleri och flyg attackerar intensivt under fredagen.

Den israeliska militären säger att inga soldater inga israeliska soldater ännu har gått över gränsen till Gaza. Ett första meddelande från militären natten till fredagen skapade oklarhet – och gav intrycket att trupper hade inlett en offensiv.

Samtidigt ligger stora delar av Israel under intensiv beskjutning. Den palestinska islamistgruppen Hamas, som styr Gaza, sköt hundratals raketer under natten och attacken fortsätter på fredagen.

Striderna mellan Hamas och Israel visar inga tecken på att upphöra utan trappas i stället upp. FN:s säkerhetsråd har ett nytt möte på söndag för att diskutera krisen.

På torsdagskvällen kom rapporter om att det avfyrats raketer mot Israel från södra Libanon. Raketerna ska ha avfyrats från området söder om staden Tyr. Enligt vittnen handlade det om fyra raketer. 

Israeliska militären uppgav senare att det rörde sig om tre raketer som avfyrades från Libanon. Inga varningslarm aktiverades då de aldrig utgjorde någon fara för invånare och raketerna landade i Medelhavet längs den israeliska kusten, rapporterar Haaretz. 

Tre personer gripna efter raketerna

Libanesisk polis bekräftar för tv-kanalen al-Jazira uppgiften om att tre raketer avfyrades från ett område i närheten av palestinska flyktinglägret Rashidieh utanför staden Tyr. Polisen uppger att man har gripit de personer som ligger bakom det utan att lämna detaljer om deras identitet. 

Över 100 palestinier, bland dem minst 17 barn, har dödats i israeliska flygräder, medan sju israeler har dödats av palestinska raketer sedan striderna flammade upp i måndags kväll. Israel stängde på torsdagen den internationella Ben Gurionflygplatsen utanför Tel Aviv på grund av raketbeskjutningen. Senare under dagen rapporterar nyhetsbyrån AFP att Hamas avfyrat en stor raket mot flygplatsen utanför Eilat – cirka 200 kilometer söder om Gaza. 

Planer på landinvasion

Den israeliska militären lade på torsdagen fram planer för en markinvasion av Gaza, rapporterar israeliska medier. Om Israel sätter in marktrupper skulle det innebära ytterligare en dramatisk upptrappning av konflikten mellan Israel och den palestinska islamistorganisationen Hamas, som styr Gaza.

Al Jazeera rapporterar på torsdagskvällen att 9 000 reservister kallats in för att mobilisera sig vid gränsen till Gaza, efter godkännande från försvarsminister Benny Gantz, i vad som kallas en ”exceptionell inkallelse”. 

Israel fortsätter attackerna mot vad man beskriver som Hamasmål i Gaza. Tidigt på torsdagen bombades Hamas bank, dess interna säkerhetstjänsts högkvarter samt den ledande befälhavaren Iyad Tayibs bostad, enligt den israeliska militärens uppgifter.

Elva nyckelpersoner döda

Sammanlagt har minst elva nyckelpersoner inom Hamas ”neutraliserats”, som den israeliska militären uttrycker det. På onsdagen dödades fyra, bland dem Bassem Issa, ledare för Hamas väpnade grens brigad i Gaza stad. Det var första gången sedan Gazakriget 2014 som en så högt rankad militär Hamasledare dödats av Israel.

På onsdagen dödades också Juma Tahla, chef för Hamas cybernätverk och raketprojekt, samt Jamal Zabdeh och Khazem Khatib, båda nyckelpersoner i Hamas projekt för vapenutveckling – allt enligt den israeliska militärens uppgifter. 

Under de senaste tre dagarna har Israel dessutom, enligt samma källa, dödat Hassan Kaogi, säkerhetschef för Hamas militära underrättelsetjänst samt Wail Issa och Sami Rawan, också de chefer i underrättelsetjänsten. Samt ytterligare ett antal namngivna personer som sysslade med vapenproduktion: Majhad Hadidi, Mahmoud Fares, Thafer Shu och Walid Shemali.

Raketattack mitt i sändningen: ”Herregud”

Youmna Al Sayed rapporterar för Al Jazeera i Gaza när israeliska raketer slår ner i en byggnad precis bredvid.

Israels ambassadör: ”Hamas vill radera ut judarna från mellanöstern”

Ilan Ben-Dov om konflikten mellan Israel och Palestina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.