Israel skickar ubåtar med kärnvapen till Persiska viken

Publicerad
Israel tänker stationera tre kärnvapenbestyckade ubåtar i Persiska viken, rapporterar brittiska The Sunday Times.
Av de tre tyskbyggda, ubåtarna är en redan på väg till området.
Bakgrunden är Israels farhågor kring den allians som etablerats mellan Iran, Syrien och Hizbollah, den militärt starkaste islamistiska rörelsen i Libanon. Israel hävdar att Iran och Syrien försett Hizbollah med ballistiska robotar och behöver i avskräckande syfte kunna hota Iran från dess eget närområde i Viken.

Robotleveranser

Israels försvarsminister Ehud Barak sägs personligen ha visat USA:s president Barack Obama satellitbilder på vad som sägs vara robotleveranser på väg från Syrien till Hizbollah. Premiärminister Benjamin Netanyahu väntas understryka allvaret i det hot som robotarna utgör när han på tisdagen träffar Obama i Vita huset.
Hizbollahs robotar skulle utan större problem kunna nå långt in i Israel, däribland israeliska flygbaser och robotförband.
Ubåtarna i den så kallade 7:e flottiljen heter Dolphin, Tekuma och Leviathan, och har varit i Persiska viken tidigare. Den nya uppgifterna gör gällande att ubåtarna – åtminstone en åt gången – ska stationeras permanent i området.
I höstas släpptes The Jerusalem Post och några andra israeliska medier ombord på Dolphin. Flottiljens befälhavare, som inte framträdde med namn, sade till reportrarna att flottiljen är en attackstyrka.

Iran reagerar

- Vi opererar långt, mycket långt från våra gränser, sade han.
Enligt The Sunday Times så har varje ubåt en besättning på mellan 35 och 50 man, under befäl av en överste som har befogenhet att avfyra kärnvapenrobotar.
Ubåtarna kan vara till havs i omkring 50 dygn och kan stanna på 350 meters djup i minst en vecka. Några av kryssningsrobotarna ombord är utrustade med de mest avancerade stridsspetsarna i den israeliska kärnvapenarsenalen.
Ubåtarna sägs kunna avfyra kryssningsrobotarna, som har en räckvidd på 1 500 kilometer, mot vilket mål som helst i Iran. Men Irans militär är beredd.
- Var och en som försöker sig på en ond aktion i Persiska viken kommer att få ett kraftfullt svar från oss, säger en iransk amiral till The Sunday Times.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag