Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Israel ska kalla upp svensk ambassdör

Sveriges utrikesminister Margot Wallström tycker att beslutet var väntat. Foto: Sara Strandlund

På söndagen kommer Israels utrikesminister Avigdor Lieberman att kalla upp svenske ambassadören Carl Magnus Nesser för att protestera mot planerna att erkänna Palestina som stat.

Men Sveriges utrikesminister Margot Wallström tycker att beslutet var väntat.

– Det kommer inte som en överraskning för de som följt vårt partis ställningstagande. Vi är redo att ställa oss i fronten som första EU-land för att påverka det här i rätt riktning. Vi hoppas vi ska få med oss fler EU-länder och jag tror att det kommer att sätta igång en sådan rörelse, säger hon i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Chemi Shalev, USA-korrespondent för israeliska tidningen Haaretz, skrev nu i kväll på Twitter att Stefan Löfvens regeringsförklaring, som bland annat innehåller en punkt om att Sverige som första EU-land ska erkänna Palestina som stat, har väckt vrede i Israel.

– Israeliska utrikesministern Lieberman ska kalla upp den svenska ambassadören i morgon för att protestera mot Stockholms erkännanden av en palestinsk stat, skriver han på Twitter.

Även amerikanska utrikesdepartementet har under lördagen kommenterat nyheten. Det är "för tidigt", säger talespersonen Jen Psaki till medierna i dag.

– Vi stöder verkligen att det blir en palestinsk stat, med det kan endast ske genom en framförhandlad lösning, en resolution som slutligen löser flera frågor samt erkännande från båda sidor, säger hon också.

I Sverige menar Birgitta Ohlsson, FP-talesperson i utrikesfrågor, att erkännandet kan bli en tom gest.

– Bara ett fåtal europeiska länder har erkänt Palestina. De flesta väntar klokt nog på att demokratiska val först ska hållas och att den palestinska myndigheten får kontroll över sitt territorium, både på Västbanken och i Gaza, säger hon till SvD.

Hoppas på fortsatt bra relation

Men den svenska utgångspunkten är att Sverige kan fortsätta ha bra relationer med både Israel och Palestina, menar Margot Wallström.

– Vi hoppas förstås att vi ska kunna upprätthålla dem och att vi ska kunna motivera och fortsatt föra en dialog och samtal också med Israel så det kommer vi anstränga oss att göra, sa Margot Wallström i "Nyhetsmorgon".

När Haaretz nu på lördagen släppte nyheten om den diplomatiska markeringen från Israels sida hade Margot Wallström inga ytterligare kommentarer.

– Hon kommer att kommentera det i morgon när det sker, om det nu sker. Till dess har vi inga kommentarer, säger pressekreteraren John Zanchi till Expressen.se.

Enligt AFP har 112 stater erkänt Palestina. I EU och Europa har Bulgarien, Tjeckien, Cypern, Malta, Polen, Rumänien, Ungern och Island officiellt erkänt en palestinsk stat, men inget av länderna gjorde det medan de var EU-medlemmar.