Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Israel kommer att hålla nyval i september

Benjamin Netanyahu har misslyckats med att bilda regering.
Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP TT NYHETSBYRÅN
Knesset röstade för att upplösa sig själv.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det israeliska parlamentet, Knesset, har röstat för att ett nyval ska hållas i landet, rapporterar AFP. Detta efter att Benjamin Netanyahu misslyckats med att bilda regering.

Knesset röstade på onsdagskvällen för att upplösa sig själv, vilket tvingar landet till nyval. Det nya parlamentsvalet kommer att hållas den 17 september, enligt Haaretz.

Efter valet i april tidigare i år såg den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu ut att kunna bilda en koalitionsregering – men förhandlingarna drog ut på tiden.

På onsdagskvällen gick tiden ut för Netanyahu och uppdraget skulle i stället gå till utmanaren, och valets tvåa, Benny Gantz. I stället valde alltså ledamöterna i Knesset att rösta för att upplösa sig själv – vilket leder till nyval.

Knesset röstade på onsdagskvällen för nyval.
Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP TT NYHETSBYRÅN

Koalitionsregering stoppades av konflikt

Netanyahus regering stoppades av den tilltänkta koalitionspartnern Avigdor Lieberman, som med sitt nationalistiska parti Yisrael Beiteinu motsatt sig ett lagförslag om att låta ultraortodoxa ungdomar slippa militärtjänstgöring.

Lieberman skyller nyvalet på Netanyahus parti Likud, som enligt honom vägrat rösta om lagförslaget, skriver Haaretz.

Netanyahu menar i stället att Lieberman har vilselett sina väljare och drar ner landet i ytterligare ett val. Han anklagar också Lieberman för att stå till vänster och ”sänka högerregeringar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.