Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Israel portar officiella besök från Sverige

Margot Wallström. Foto: Sven Lindwall
Israels premiärminister Netanyahu. Foto: Gali Tibbon

Utrikesminister Margot Wallström portas från Israel efter sina uttalanden om utomrättsliga avrättningar.

Nu slår hon ifrån sig om anklagelserna om att hon stöttar terrorism.

– Vi vill ha en god relation till Israel och föra en aktiv dialog som även inkluderar värderingar, säger hon till Expressen.

Men israeliska UD kallade ändå upp svensk ambassadören för att uttrycka sitt "raseri" över den svenska utrikesministern.

De diplomatiska relationerna mellan Sverige och Israel har varit stormiga den senaste tiden.

Framför allt är det flera uttalanden från utrikesminister Margot Wallström som rört upp de israeliska känslorna - och tisdagens utspel där Wallström klargjorde att hon vill ha utrett om Israel gjort sig skyldig till utomrättsliga avrättningar har inte tagits emot väl.

– Det är centralt att det görs grundliga och trovärdiga undersökningar kring dessa dödsfall i syfte att bringa klarhet och få till stånd möjligt ansvarsutkrävande, sade utrikesministern i riksdagen.

På onsdagen stod det klart att landet portar Margot Wallström från officiella besök i Israel.

Enligt de första uppgifterna deklarerade vice utrikesminister Tzipi Hotovely - i samband med ett möte med framtida israeliska diplomater - att Israel kommer porta alla officiella svenska besök till landet, men det begränsades senare till att enbart gälla utrikesminister och vice utrikesminister.

– Det här berör enbart Margot Wallström som tyvärr har attackerat Israel allt sedan hon tog över som utrikesminister i Sverige, säger Emmanuel Nachshon på israeliska UD till TT.

"Wallström stöder terrorism"

israelisk UD kallade under onsdagen också upp svenske ambassadör i Israel Carl Magnus för att protester mot Wallströms uttalanden, berättar israeliska Harteez.com

Den svenske ambassadören kallades till israeliska UD av Aviv Shir-On, som ansvarar för de diplomatiska förbindelserna med västeuropeiska länder.

Enligt Haaetez protesterade Israel inte bara mot Wallströms uttalanden utan man vill uttrycka det "raseri den israeliska regeringen och folket i Israel känner för den förvrängda verklighetsbildbilden och den kommentar [av Wallsrom] som visar på hennes partiska och fientlig inställning till Israel ", säger utrikesminister talesman Emmanuel Naheson till Haartez.

På onsdagseftermiddagen slog Margot Wallström ifrån sig och hänvisade bland annat till ett tidigare ställningstagande från EU, med anledning av att hon nu portats officiellt från Israel.

"Vi vill ha en god relation till Israel och föra en aktiv dialog som även inkluderar värderingar." säger utrikesministern i ett skriftligt uttalande till Expressen.

Hon fortsätter:

"EU:s höge representant för utrikesfrågor framhöll redan i oktober vikten av att omständigheterna kring palestinska dödsfall till följd av ingripanden från israeliska säkerhetsstyrkor noga utreds."

Men Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely skickar ett tydligt budskap till Sverige:

– I mer än två år har relationerna med Sverige varit mer eller mindre avbrutna. Det betyder att vi vid flera tillfällen har vägrat att ta emot besök från den svenska utrikesministern. På vårt allra tydligaste sätt skickar staten Israel ett meddelande till Sverige som säger att om ni uppmuntrar terror i Israel så uppmuntrar ni även Islamiska staten att agera i Europa, säger hon enligt Times of Israel.

Hon fortsätter:

– Vi befinner oss just nu vid frontlinjen i kampen mot terrorism. Men Wallström stöder och uppmuntrar den.

Flera officiella besök ska ha nekats

Enligt The Times of Israel har Israel nekat flera svenska officiella besök på grund av de dåliga relationerna mellan länderna.

– Våra relationer är inte de bästa i nuläget, om man ska uttrycka sig milt. Vi är inte intresserade av att ta emot dem här, säger Noam Sela, talesperson för Hotovely, till Times of Israel.

Tidigare på onsdagen intervjuades statsminister Stefan Löfven av Expressens politiske kommentator K-G Bergström. Han fick då frågor om Sveriges relationer till Israel. Statsministern menade då att den var god.

– Jag har talat med Netanyahu i telefon två gånger och träffats en gång. Sverige är en nära vän till Israel, sa statsministern då.