Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israel påbörjar markoffensiv

Israel påbörjar nu en markoffensiv i Gaza, meddelar premiärminister Benjamin Netanyahu enligt Reuters.
Foto: Lefteris Pitarakis

Vapenvilasamtalet mellan Israel och Hamas via Egypten havererade på dagen.

I går kväll påbörjade Israels armé sin markinvasion mot Gaza.

”En stor IDF-styrka har precis påbörjat markinvasion mot Gazaremsan. Det är en ny fas av operation Protective Edge”, skrev en talesperson för Israels armé på arméns officiella Twitterkonto.

Så fort tidsfristen gick ut för det fem timmar korta vapenvilaavtalet började Israel genomföra nya flygräder mot mål i Gaza och Hamas satte i gång med sina raketer mot Israel.

Senare på kvällen förklarade Israel att landets premiärminister Benjamin Netanyahu gett order till armén att påbörja markinvasionen.

”Vi har kallat 18000 reservister” twittrade arméns talesperson Avichay Adraee på sitt officiella konto.

Tidigare på dagen återvände den israeliska delegationen från Egypten till Israel efter förhandlingar med Hamas via egyptiska staten om eld upphör.

- Förhandlingarna i Egypten havererade. Det finns ingen återvändo från våra krav om att grundkravet för eld upphör att vårt folk ska få leva värdigt och i trygghet precis som folk i Israel och i andra länder lever, sa Khader Habib en av Islamiska Jihads ledare när jag träffade honom i går.

Sex av tio kraftledningar bombades

Habib understryker att Islamiska Jihad och Hamas har samma krav. I grundkravet ingår en rad krav, till exempel att man häver upp blockaden, låter hamnen fungera som vanligt och släppa fångar i israeliska fängelser.

Så fort armén förklarade att markinvasionen påbörjade bombade armén sex av tio kraftledningar.

- Gaza har förlorat 80 procent av sin elförsörjning, säger Gamal al-Dardasawi, kommunikationsdirektör på GazaEl till Expressen.

Israels markinvasion främst gäller stadsdelar och områden i norra och östra Gaza. Ett av målen som Israel började bomba klockan åtta i går kväll är funktionshindrades och äldres sjukhus al-Wafa i al-Shujayya i östra Gaza.

Expressen besökte sjukhuset nyligen och träffade svenske aktivisten Charlie Andreasson från International Solidarity Movement, ISM. Igår kväll löstes han av och åkte hem för att vila. Han kunde inte åka tillbaka till sjukhuset.

- Vi har två medlemmar kvar på sjukhuset. Manu Pineda och Valeria Cortes från Spanien. Sist jag pratade med dem sa de att samtliga våningar på sjukhuset är nu beskjutna. Beskjutningen fortsätter, säger Charlie till Expressen.

17 funktionshindrade och äldre patienter är kvar på sjukhet al-Wafa. De är beroende av vård 24 timmar om dygnet. De är utan ström och man gör försök för att evakuera de få patienter som går att evakuera.

- Det finns risk att patienter dö. Deras tillstånd är redan dåligt, säger Charlie.

"Att bomba sjukhus är brott mot Genèvekonvention"

I flera dagar har Israelerna försökte driva bort aktivister från sjukhuset och civilbefolkningen från flera stadsdelar. Armén skickade ut varningsflygblad och varningsmissiler tidigare i veckan. Aktivisterna hoppades att deras närvaro skulle kunna hindra israeliska armén från att bomba sjukhuset och tvinga att evakuera det.

- Att bomba sjukhus är brott mot Genèvekonvention, artikel 18, påpekar Charlie.

Israel lär fortsätta sin offensiv för att försöka uppnå viktiga mål som att hindra Hamas från att avfyra flera raketer och stänga ner hemliga tunnlar.

- Hamas gömmer sig under jorden. Slaget lär bli där, sa en talesperson för Israels armé.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.