Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Israel fortsätter nobba Sverige – träffar inte Löfven i FN

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt "nej tack" till Stefan Löfven som velat få till ett möte i New York under FN-veckan, skriver Times of Israel. Foto: RONEN ZVULUN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är fortfarande upprörd över att Sverige erkände Palestina som stat 2014.

Det rapporterar Times of Israel – som skriver att statsminister Stefan Löfven försökt få till ett möte med Netanyahu i New York dit de reser med anledning av FN-veckan. 

Enligt tidningen har Löfven fått nobben av Netanyahu – som däremot ska träffa president Trump.  

Nu är statsminister Stefan Löfven, S, utrikesminister Margot Wallström, S, och klimat- och biståndsminister Isabella Lövin, MP, i New York för att delta vid öppnandet av FN:s generalförsamling. 

Löfven ska bland annat träffa FN:s generalsekreterare António Guterres och flera andra toppolitiker för att diskutera aktuella säkerhets- och utrikesfrågor. 

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska resa till New York. Enligt Times of Israel har Löfven försökt få till ett möte med honom – men den svenske statsministern ska ha fått nobben. 

Premiärministern ska däremot träffa USA:s president, Donald Trump. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Netanyahu ska däremot träffa USA:s president Donald Trump på måndagen, innan FN:s generalförsamling öppnar, skriver tidningen. 

Spänd relation efter Palestina-beslutet

Times of Israel uppger vidare att relationen mellan Sverige och Israel varit spänd ända sedan Sverige erkände Palestina som stat för tre år sedan. Samtidigt kom beskedet att regeringen antagit en femårig biståndsstrategi med kraftigt ökat stöd till palestinskt statsbyggande.

Sveriges erkännande av Palestina uppges vara ett skäl till att Benjamin Netanyahu inte tackade ja till Löfvens mötesinbjudan. 

Wallström illa omtyckt av Israel

Inte heller utrikesminister Margot Wallström är någon favorit bland politikerna i Israel. Hon pratade exempelvis om "utomrättsliga avrättningar" av Israel i samband med palestinska knivattacker på israeler år 2016 – vilket väckte stor irritation. 

Margot Wallström fick heller inte träffa några israeliska ledare under sitt besök i regionen i december 2016. Källor i Jerusalem sa till Expressen att det israeliska beslutet beror på ”svårigheter i relationerna” mellan Sverige och Israel. 

 

Läs mer: Israels regering nobbar Wallström

 

Därtill har hon talat om palestinsk radikalism på ett sätt som – åtminstone i Israel – har tolkats som att hon förklarat terrordåden i Paris 2015 med Israels behandling av palestinierna.

 

Israel har kritiserat utrikesminister Wallström vid flera tillfällen. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

 

Kritik mot särskilda sändebudet

När Margot Wallström läste upp utrikesdeklarationen i riksdagen i februari i år var en av nyheterna att regeringen kommer att utse ett särskilt sändebud för fredsprocessen mellan Israel och Palestina – en diplomat som ska arbeta med konflikten på heltid och företräda Sverige när den känsliga frågan diskuteras internationellt.

Inte heller detta föll i god jord – tvärtom. 

"Ytterligare en ursäkt för att undvika direkta bilaterala förhandlingar med Israel, som skapar ännu mer internationellt tryck på Israel", skrev landets ambassadör i Sverige Isaac Bachman i ett Facebookinlägg då.