Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Israel mot Hamas - detta har hänt

Foto: Amir Cohen

Konflikten mellan Israel och den palestinska islamiströrelsen Hamas, som styr Gaza, följer sedan många år samma blodiga mönster.

Palestinier skjuter raketer mot Israel, 12 000 under de senaste tolv åren enligt israelisk statistik. Israel attackerar Gaza med flyg och ibland, efter särskilt intensiv raketbeskjutning, kulminerar våldsamheterna med en israelisk markoffensiv i Gaza

Mellan urladdningarna förekommer relativt lugna perioder, men de blir allt kortare. Israels senaste stora landinvasion var vintern 2008-2009.

Nu är våldsspiralen i full snurr igen.

 

14 november. Israel dödar Ahmed Jaabari, ledare för Hamas militära gren, i ett luftangrepp sedan palestinier skjutit mer än 100 raketer mot Israel de föregående dagarna. Israeliskt flyg riktar massiva angrepp mot mål i hela Gazaremsan.

 

15 november. Bomb- och raketkriget blir allt intensivare. Hamas raketer når allt längre och larmet hörs för första gången på 20 år i Tel Aviv. En palestinsk raket dödar tre israeler i ett bostadshus i södra Israel.

 

16 november. En palestinsk raket når Jerusalemområdet. Egyptens premiärminister Hisham Kandil besöker Gaza, Israel avstår från att attackera så länge han är där. Kriget flammar upp igen. Sammanlagt 29 palestinier har dödats på tre dagar.

 

17 november. Israeliskt flyg bombade Hamas-högkvarter i Gaza, medan sirener åter ljöd i Tel Aviv i varning för raketer.
Samtidigt som konflikten tycks trappas upp, kom Egyptens president med en liten ljusglimt.
Egyptens president Muhammad Mursi sade vid en presskonferens på lördagskvällen att hans regering hade varit i kontakt med båda sidorna och att det fanns "vissa indikationer" på att en vapenvila kan nås "snart".

 

18 november. Det israeliska bombardemanget av Gaza, från luften och från havet, fortsätter.

Vid 14-tiden svensk tid hade sju civila palestinier dödats, varav fem barn.

Söndagen blev den blodigaste hittills under offensiven, med 31 dödade personer i Gaza, däribland 12 personer i en familj när ett hus träffades av en israelisk raket. Israel har förklarat attacken med ett tekniskt misstag.

 

19 november. Ytterligare tre palestinier dödades tidigt i morse, i en israelisk flygbomning mot en bil i centrala Gaza, enligt sjukvårdspersonal och palestinska källor, rapporterar TT. Man säger sig ha bombat underjordiska avfyrningsramper, träningsbaser, tunnlar, polishögkvarter och terrorister som varit i färd med att avfyra raketer.

 

20 november

Minst 21 palestinier dog på tisdagen och en israelisk soldat och en civilperson dödades av en raket som avfyrats från Gaza in i södra Israel.
På kvällen kom uppgifter om att en vapenvila mellan Hamas och Israel väntas vid midnatt, lokal tid.

 

21 november: En buss sprängs i Tel Aviv och ett 20-tal personer skadas. Klockan nio på kvällen lokal tid, klockan åtta svensk tid, inleddes en överenskommen vapenvila.