USA:s ambassad i Israel har officiellt öppnat i Jerusalem efter att den flyttats från Tel Aviv.
Massprotesterna krävde under måndagen minst 58 palestinska dödsoffer, varav flera barn, och runt 2 700 har skadats av israeliska styrkor, varav 1 350 av skottlossning, enligt Gazas hälsomyndighet. En åtta månader gammal bebis ska även ha dött efter att fått i sig tårgas, skriver AFP.
– Ansvaret för dessa tragiska dödsfall ligger enbart på Hamas. Israel har rätt att försvara sig, säger Vita husets presstalesperson Raj Shah på en pressträff.
Under invigningen skanderade åskådarna ”Trump, Trump”, och när USA:s ambassadör i Israel hyllade presidenten möttes han av stående ovationer.

Dottern Ivanka Trump var på plats för invigningen:
– Å presidentens vägnar välkomnar vi er för första gången till den amerikanska ambassaden i Jerusalem, Israels huvudstad.
Våldsamma sammandrabbningar
Ambassadflytten sker på 70-årsdagen av staten Israels utropande 14 maj 1948.
Under måndagsförmiddagen eskalerade sammandrabbningarna mellan israeler och palestinier längs Gazaremsan.
Uppemot 40 000 demonstranter uppges ha befunnit sig vid 13 olika platser längs gränsen, trots att israelisk militär släppt flygblad över området som uppmanade invånare att hålla sig borta.
Samtidigt bekräftar Israels militär att man bombat elva "terrormål" i samband med massprotesterna, men säger att de var ämnade för Hamas-områden vid Gazaremsan, skriver Boston Globe.
Turkiet utvisar Israels ambassadör
Flera länders FN-ambassadörer har bett om ett krismöte i FN:s säkerhetsråd med anledning av händelserna längs Gazagränsen under måndagen.
Både Turkiet och Sydafrika meddelar också att de drar tillbaka sin ambassadör i Israel efter måndagens utveckling, enligt AFP.
På tisdagen meddelar även Turkiet att man utvisar Israels ambassadör Eitan Naeh, enligt ABC som hänvisar till det turkiska utrikesdepartementet.
USA: "Israel har rätt att försvara sig
Palestinas president säger att han vägrar låta USA agera fredsmäklare, och fördömer den israeliska ”massakern”, rapporterar AFP.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som också närvarade vid ambassadinvigningen, slår tillbaka på Twitter.
Han skriver att ”alla länder har en skyldighet att skydda sina gränser” och att terroristerna inom Hamas har uttalat ”intentioner att krossa Israel och skickar tusentals till gränsen för att utföra detta mål”, skriver The Guardian.
En talesperson för den israeliska militären har även försvarat sammandrabbningarna och sagt att soldaterna svarat med eld mot personer som utfört "terrorverksamhet och inte demonstranter", skriver BBC.
”Vi vill inte döda palestinier”
I en intervju med CNN berättar den tidigare israeliska premiärministern Ehud Olmert att palestiniernas försök att korsa gränsen är ”oacceptabel” – men:
– Jag är ledsen att resultatet av detta är att så många har dödats. Det är nog nu. Vi vill inte döda palestinier och är ledsna att det här har hänt.
Samtidigt har flera länders FN-ambassadörer bett om ett krismöte i FN:s säkerhetsråd.
Erdogan anklagar Israel för folkmord
Både Turkiet och Sydafrika meddelar också att de drar tillbaka sin ambassadör i Israel efter måndagens utveckling, enligt AFP.
Turkiets president Erdogan menar att Israel är skyldigt till ”folkmord” efter måndagens händelser, enligt nyhetsbyrån.
Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till Sveriges Radio att ambassadflytten negativt påverkar fredsprocessen och hindrar en tvåstatslösning.
– Det ändrar på hela spelplanen och går emot alla FN-resolutioner, säger Wallström.
Amnesty vädjar om vapenvila. ”En skamlös överträdelse av internationell lag”, skriver människorättsorganisationen på Twitter.
https://twitter.com/amnesty/status/996037681070182400Trump: En stor dag för Israel
Kort efter Gazas myndigheter gått ut med uppgifter om ihjälskjutna motdemonstranter skriver Trump att ambassadflytten är en ”stor dag för Israel”.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/995980604016611329Presidenten närvarade själv på invigningen via videolänk, och konstaterade att ”den enkla sanningen är att Israels huvudstad är Jerusalem”.
”En procents chans att lösa konflikten”
Men Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet som forskar på Israel-Palestinakonfliken, menar att protesterna inte nödvändigtvis bara beror på dagens ambassadinvigning.
– Jag är inte säker på att dödsfallen i Gaza är direkt kopplade till ambassadflytten. Gaza har haft väldigt stora problem under lång tid, oavsett var ambassaden ligger. Däremot sker det här samtidigt vilket gör att läget blir extra spänt, säger han i Expressen TV.

LÄS MER: Ivanka Trump på plats i Israel: "Vi ber för fred"
al-Qaida uppmanar till jihad mot USA
Med de utländska gästerna på plats finns det också en oro för mer oroligheter i Jerusalem – i form av attentat.
Ett av hoten kommer från fruktade al-Qaida.
I en fem minuter lång video med titeln ”Tel Aviv är också muslimernas land” uppmanar terrornätverkets ledare Ayman al-Zawahiri muslimer att ta till vapen och utföra jihad, en helig kamp, mot USA.

I samband med att USA tillkännagav att ambassaden skulle flyttas till Jerusalem uppmanade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ”alla länder att ansluta sig” och att en flytt av ambassader till Jerusalem ”kommer att påskynda fred”, enligt BBC.
LÄS MER: Donald Trump erkänner Jerusalem som huvudstad
ENKÄT: Vad tycker du om att USA flyttar sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem?

Palestinskan Duha Mohessen, 23, lärare, Jerusalem:
– Trumps flytt av ambassaden är ett slag mot oss palestinier. Jerusalem är Palestinas huvudstad, vi är här för att stanna. Men ambassaden är inte huvudsaken utan Israels ockupation.

Israelen Eden Levy, 22, officer, Jerusalem.
– Ambassadflytten är ett stort och viktigt steg. Det är historiskt, precis som FN:s erkännande av en judisk stat 1947. Det stärker oss internationellt.

Palestinskan Ilham Shaheen, 29, socialarbetare, Jerusalem:
– Trumps beslut strider mot internationell rätt och är mycket dåligt för oss palestinier. Det kommer att leda till oroligheter och blodsutgjutelser.

Israelen Aharon Widansky, 77, pensionerad biolog, Jerusalem:
– Ett mycket bra beslut. USA och alla andra länder skulle ha flyttat hit sina ambassader redan för 50 eller 70 år sedan. Jerusalem är Israels huvudstad.
Bakgrund: Därför är staten omstridd
1947 antog Förenta Nationerna en delningsplan för Palestina, vilken innebar att Jerusalem skulle ses som en internationell stad mellan de arabiska och judiska stater som därefter skulle skapas.
Det arabisk-israeliska kriget 1948 föranledde i stället att Jerusalem delades upp i en västlig, arabisk del och en östlig, judisk del.
1949 erkändes staden till Israels huvudstad, något som aldrig fått ett internationellt erkännande.
Spänningar palestinier och israeler emellan har i stället gjort att omvärlden behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Många ambassader, liksom både Sverige och USA, har även varit förlagda i Tel Aviv.
USA:s kongress röstade 1995 igenom lagen "The Jerusalem Embassy Act", där Jerusalem fastslås som Israels huvudstad – men ett kryphål har möjliggjort att en flytt av den amerikanska ambassaden kunnat skjutas upp ett halvår åt gången så länge den nationella säkerheten kräver det.
I 22 år har flytten skjutits upp, även av Donald Trump själv i somras när det blev aktuellt att göra ett ställningstagande om ambassadens plats. Men nu har han alltså vänt i frågan – och därtill också erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.
Källa: TT, SvD.
Det här har hänt:
Beslutar om flytt av USA:s ambassad
I december gav Donald Trump beskedet att den amerikanska ambassaden skulle flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Med beslutet erkände därmed USA staden som Israels huvudstad – ett beslut som bröt årtionden av amerikansk neutralitet i frågan. Jerusalem är helig för både judar, muslimer och kristna. Dess östra delar domineras av palestinier och de västra av judisk befolkning – som båda anser att staden tillhör dem. De flesta länder har valt att förlägga sina ambassader i Israel till mer neutral mark i Tel Aviv.
Palestinska Hamas varning
Beslutet att flytta ambassaden utlöste ramaskri såväl hos palestinierna som i omvärlden. Den 5 december, endast dagar efter tillkännagivandet, gick den palestinska islamistiska gruppen Hamas ut och varnade för att presidenten öppnat "helvetets grindar" och uppmanade därtill till protester.
Israels premiärminister uppmanar länder att ansluta sig
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick senare ut att uppmanade "alla länder att ansluta sig till USA:s flytt". Guatemala och Paraguays presidenter valde därtill att flytta deras ambassader till Jerusalem.
Våldsamma kravaller bryter ut
Den 30 mars bryter våldsamheter ut på Gaza-remsan och Västbanken där palestinska grupper kastat med både stenkastning och brännande av däck. Den israeliska armén uppgav att ”hundratals” palestinier attackerat soldater med stenar, och att soldaterna svarade med gummikulor men också med riktig ammunition, i samband med kravallerna, enligt israeliska tidningen Haaretz. Sammandrabbningarna har enligt Independent tagit livet av 42 palestinier, samtidigt som över 1 800 har skadats.
I samband med protesterna har både FN och EU anklagat israeliska styrkor för att använt överdriven våld mot obevakade demonstranter, enligt ABC.
LÄS MER: Därför erkänner Donald Trump Jerusalem som huvudstad