Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Israel kallar hem sin svenska ambassadör

Foto: Emil Nordin

Efter Sveriges erkännande av Palestina - nu kallar Israel hem sin ambassadör Isaac Bachman från Sverige.

Beslutet är tillfälligt, men landets utrikesminister överväger att kalla hem ambassadören permanent.

– Ibland måste man sätta ned foten och uttrycka sin åsikt skarpt, säger Isaac Bachman.

Sveriges erkännande av Palestina blev för mycket.

Nu kallar landet hem sin ambassadör från Stockholm efter att erkännandet blivit offentliggjort.

Den israeliska tidningen Haaretz var först med att rapportera uppgifterna under torsdagskvällen.

Isaac Bachman kallas hem. Foto: Foto: Emil Nordin – Sverige måste förstå att relationerna i Mellanöstern är mycket mer komplicerade än egenmonterade möbler från Ikea, uttryckte Israels utrikesminister Avigdor Lieberman i ett uttalande tidigare på dagen enligt tidningen.

Bachman kommer att stanna i Jerusalem tills vidare för "konsultation", och enligt tjänstemannen överväger utrikesminister Avigdor Lieberman att flytta ambassadören permanent från Stockholm och nedgradera de israeliska diplomatiska förbindelserna med Sverige, skriver TT.

Till Expressen.se säger ambassadör Bachman själv att det är viktigt att Israel uttrycker en skarp och tydlig åsikt i frågan.

"Starkt missnöje"

– Vi känner ett starkt missnöje med den svenska åtgärden att erkänna en palestinsk stat. Det är det första den nya svenska regeringen gör inom utrikespolitiken överhuvudtaget, så vi är oroade över vad som ska ske i framtiden, säger han till Expressen.se.

Under kvällen skriver Stefan Löfven i ett sms till Expressen.se att han har respekt för kritiken som Israel nu framför, men att man inte kommer att ändra sin ställning.

– Jag vill inte dramatisera detta. Vi visste från början att Israel skulle vara kritiska mot vårt beslut. Jag har respekt för deras kritik samtidigt som jag vill vara tydlig med att vi står fast vid att vårt beslut är det rätta, skriver Stefan Löfven och fortsätter:

– Jag är övertygad om att både Sverige och Israel har ett gemensamt intresse av att upprätthålla och stärka våra goda bilaterala relationer.

Utrikesminister Margot Wallström uttrycker sig på liknande sätt.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Foto: Amir Cohen – Jag vill inte dramatisera det här. Vi visste redan från början att Israel skulle vara kritiskt och jag har respekt för kritiken, även om jag inte delar den. Det händer att ambassadörer kallas hem för konsultationer. Det är en del av den diplomatiska verksamheten, säger Margot Wallström till TT.

När hon tidigare under dagen offentliggjorde den svenska regeringens erkännande av Palestina hoppades hon att Israel skulle ta emot beskedet på ett balanserat sätt.

På torsdagskvällen vill hon inte kommentera kring balansen i Israels reaktion.

– Det får Israel kommentera. Vi visste att det skulle komma kritik och de använder de verktyg som finns inom diplomatin. Jag vill inte övertolka det, säger hon.

"Tråkigt naturligtvis"

Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt beklagar Israels beslut.

– Jag tycker det är tråkigt naturligtvis. Vi gör det här erkännandet från den rödgröna regeringen för att underlätta en genuin fredsprocess och det är något som gynnar Israel och det israeliska folket lika mycket som det palestinska, säger han.

Sverige är det första EU-landet som i modern tid erkänt Palestina, men flera länder gjorde det innan de gick med i EU. Mutt tror att fler länder kommer att följa det exempel som den svenska regeringen statuerade på torsdagen.

– Om man tittar ut i världen så är detta inte något som bara miljöpartister och socialdemokrater tror på, utan det är mycket bredare än så. Blir det så, vilket jag tror, att man i land efter land erkänner Palestina så kommer israelerna få tänka om och utgå från den nya situationen, säger Valter Mutt.

"Modigt och historiskt"

Beslutet att Sverige ska erkänna Palestina som stat var känt sedan en tid tillbaka, men det var först i natt som utrikesminister Margot Wallström tillkännagav att det skulle ske i dag, genom en debattartikel i DN.

"Genom vårt erkännande vill vi för det första ge vårt stöd till de moderata krafterna bland palestinierna: de som ska styra den komplexa palestinska statsbildningen och de som snart åter måste sätta sig vid förhandlingsbordet", skriver Margot Wallström.

Det svenska erkännandet har hyllats av Palestinas president Mahmud Abbas som kallar det "modigt och historiskt". Även Hamas har reagerat positivt och menar att erkännandet är ett första steg mot att "ställa Israel till svars för alla brott som man begått mot det palestinska folket", skriver TT.